Sommeren er på sitt høyeste, sola varmer i ansiktet og vannet i fjorden er paddeflatt. Kaptein Anton Kalinin (45) har satt snuta et stykke ut i Jarfjorden, der dagens godbiter bare ligger og venter under vann.
26 IDEER TIL SOMMERFERIEN
Fullt av krabber
Havet er stort. Hvordan vet han hvor krabbene er?
– Etter 16 år i bransjen kan jeg lukte det, sier Anton med et smil.
Akkurat som kongekrabbene har han utvandret fra Russland og slått seg ned i Norge for godt.
– Nei da, det finnes noen steder det nesten alltid er krabbe, som på Fuglefjellet hvor vi skal i dag. Der har vi en bøye og kan ligge rolig og slappe av.
Og det er viktig for passasjerene. Kongekrabbesafari skal nemlig ikke være slitsomt. Det er kapteinen som gjør all jobben. I løpet av dagen er han både skipper, dykker, kokk – og servitør!
SKREI I EN FEI
Fersk middag
I lufta er det smått utrolig 25 grader, men Anton kler likevel på seg en tjukk tørrdrakt, votter og sokker.
– Ah, dette er som å være i en badstu, mumler han fra dypt inne i drakten, før han kaster seg i det forfriskende vannet.
Vi venter spent på dekk, koser oss i sola, haler opp et par småsei og nyter synet av alle de sommerglade måkene i fjellveggen. Og så plutselig er Anton tilbake, med hendene fulle av svære, sprellende krabber.
Vel oppe skifter Anton rolle fra dykker til kokk, fyrer opp en kjele med rent saltvann bak i båten, og putter krabbene oppi mens han finner fram standard utstyr: Loffskiver, dill og majones.
Enklere kan det ikke gjøres – og bedre kan det ikke smake!