Det er kaptein Anton som har gjort mesteparten av jobben – først har han hentet krabbene i havet, så kokt dem på dekk, og til slutt servert dem med dill og majones. Nyt! Foto: Torild Moland

Det er kaptein Anton som har gjort mesteparten av jobben – først har han hentet krabbene i havet, så kokt dem på dekk, og til slutt servert dem med dill og majones. Nyt! Foto: Torild Moland

Sommeren er på sitt høyeste, sola varmer i ansiktet og vannet i fjorden er paddeflatt. Kaptein Anton Kalinin (45) har satt snuta et stykke ut i Jarfjorden, der dagens godbiter bare ligger og venter under vann.

26 IDEER TIL SOMMERFERIEN

Fullt av krabber

Havet er stort. Hvordan vet han hvor krabbene er?

– Etter 16 år i bransjen kan jeg lukte det, sier Anton med et smil.

Akkurat som kongekrabbene har han utvandret fra Russland og slått seg ned i Norge for godt.

– Nei da, det finnes noen steder det nesten alltid er krabbe, som på Fuglefjellet hvor vi skal i dag. Der har vi en bøye og kan ligge rolig og slappe av.

Jacob Krogsrud (14), Ronny Frimann (56) og Emilie Krogsrud (12) nyter dagens fangst under dekk. Foto: Torild Moland

Jacob Krogsrud (14), Ronny Frimann (56) og Emilie Krogsrud (12) nyter dagens fangst under dekk. Foto: Torild Moland

Og det er viktig for passasjerene. Kongekrabbesafari skal nemlig ikke være slitsomt. Det er kapteinen som gjør all jobben. I løpet av dagen er han både skipper, dykker, kokk – og servitør!

SKREI I EN FEI

Fersk middag

I lufta er det smått utrolig 25 grader, men Anton kler likevel på seg en tjukk tørrdrakt, votter og sokker.

Kapteinen fungerer også som skipper, kokk, servitør – og som her – som dykker. Foto: Torild Moland

Kapteinen fungerer også som skipper, kokk, servitør – og som her – som dykker. Foto: Torild Moland

– Ah, dette er som å være i en badstu, mumler han fra dypt inne i drakten, før han kaster seg i det forfriskende vannet.

Vi venter spent på dekk, koser oss i sola, haler opp et par småsei og nyter synet av alle de sommerglade måkene i fjellveggen. Og så plutselig er Anton tilbake, med hendene fulle av svære, sprellende krabber.

Vel oppe skifter Anton rolle fra dykker til kokk, fyrer opp en kjele med rent saltvann bak i båten, og putter krabbene oppi mens han finner fram standard utstyr: Loffskiver, dill og majones.

Enklere kan det ikke gjøres – og bedre kan det ikke smake!

FLERE NORGESSAKER FINNER DU HER
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN