Utstyr

Finn ut om reisemålet ditt stiller spesielle krav til fotoutstyret, slik at du kan ta med det som kreves for å få de bildene du ønsker deg. Skal du på safari, trenger du lang telelinse. Til storbyen bør du ha vidvinkel, mens om du skal i det våte element som snorkling og dykking må du ha noe som er vanntett.

Tommelfingerregelen er å bare ta med det utstyret du orker å bære med deg.

Har du alt for mye tungt fotoutstyr, vil du trolig legge det igjen på hotellrommet. Der gjør det ingen nytte! Hvis du vil ha avansert utstyr, men ikke bære deg skakk, vurder et speilløst systemkamera. Moderne kompaktkameraer kan du også komme langt med. Speilreflekskamera er kanskje aller best, men du må altså vite at du orker å dra på det. Ta med ekstra batteri, ekstra minnekort og en måte å sikkerhetskopiere bildene dine på underveis. Fotoutstyret kan forsikres. Det kan ikke bildene.


Fotografer en historie

Hvis du vurderer å vise fram bildene til venner og familie når du kommer hjem, eller å lage en fotobok, kan det være lurt å lage det som en bildehistorie. Da bør du tenke litt på forhånd om hva som skal med i denne historien. Ta en del hverdagslige bilder – innsjekking på flyplassen, en familie som er trøtte og leie når det er forsinkelser, morsomme detaljer underveis, og annet som bryter opp i en endeløs rekke av severdigheter alle har sett bilder av før.
Når du kommer til de store severdighetene, er det lett å falle for fristelsen til å ta standardbildene. Når du har gjort det (for det må du selvsagt), bør du stoppe opp og tenke om du kan finne andre vinkler, andre utsnitt, eller putt noe (eller noen) inn i bildet for å skille det fra alle de andre bildene.
Om du blir lei av å fotografere severdigheter – men fortsatt ønsker bilder av noe typisk for stedet du er på – ta bilder av maten. Mat sier veldig mye om kulturen hvor du er. Den er ofte veldig dekorativ, og gir sterke minner fra reisemålet.

Det er også mange der hjemme som kanskje heller vil se fine bilder av spennende mat enn nok et bilde av Eiffeltårnet.

Prøv å få et vindusbord, eller et bord med både lys og skygge for å få fine kontraster i bildet. Og uansett hvor sulten du er: Husk å ta bildet før du begynner å spise.

Les flere forbrukersaker: HER

Møt de lokale

Snakk med lokalbefolkningen. De kan både gi deg tips til spennende opplevelser, og være flotte fotomotiver. Tar du bilde av mennesker, bør du alltid spørre først. Dersom de sier ja (og det skjer overraskende ofte) er utfordringen er at mange samtidig forandrer posituren eller avslutter det de holdt på med, for så å posere. For å bevare stemning og naturlige uttrykk, gjelder det å snakke litt med dem først. Da er det større sjanse for å få et godt bilde av hele situasjonen – også underveis for eksempel i en aktivitet eller diskusjon. Du kan også risikere å få nye venner. La dem eventuelt ta bilde av deg med ditt eget kamera, så du også kommer med på bilder fra ferien. Dette bidrar dessuten til å ufarliggjøre ditt kamera.

Denne artikkelen har stått på trykk i Magasinet Reiselyst, bli abonnent du også!

Bruk morgenlyset

Når man reiser sammen med andre, og ikke først og fremst er på fototur, er det ikke sikkert de andre synes det er like spennende å vente hver gang du skal rigge deg til og vente på det rette lyset eller den ideelle settingen. Den største delen av dagen byr også på de dårligste lysforholdene. Et triks er derfor å stå opp ved soloppgang, mens de andre sover, og så gå ut for å fotografere morgenlyset. Da er du alene og slipper å ta hensyn til alle andre mens du også har tid til å vente til lys og motiv og alt stemmer. Glem heller ikke tiden rundt solnedgang om ettermiddagen eller kvelden.
Følger du disse tipsene, eller i hvert fall har dem i bakhodet når du skal ut og reise, er sjansen stor for at du kommer hjem med gode bilder som andre ønsker å se. God tur!


7 FOTOTIPS:

1. Velg utstyr som passer for turen. Husk nok minnekort og batteri.
2. Lag en historie av bildene. Tenk ut på forhånd litt av det du vil ha med i historien.
3. Ta hverdagslige bilder fra ferien, og pass på å bli med på noen av dem selv.
4. Prøv å ta litt annerledes bilder av de store severdighetene.
5. Ta bilder av lokal mat – Det gir lokale bilder som ikke alle har sett før.
6. Snakk med lokalbefolkningen. Det kan gi gode motiver, nyttig informasjon og nye venner.
7. Stå opp tidlig og gå alene for å få bilder i det fine morgenlyset og bilder som er tidkrevende.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN