1. Steng tyvene ute 

Det er rart med det, men det kan liksom virke som at innbruddstyvene vet akkurat når du er på ferie. Kanskje fordi vi annonserer det på Facebook, Instagram og gudene vet hvor? Men heldigvis finnes det flere gode forhåndsregler for å minke faren for at de slår til:
– Først og fremst virker en alarm avskrekkende. Føler tyvene at de blir sett og hørt forsvinner de som regel ganske raskt.
– Fjern alle stiger, lukk vinduer og ha en god lås, gjerne med sikringslenke, som gjør det vanskeligere for tyvene å ta seg inn. En nøkkel under dørmatta, i postkassa eller i potteplanten er heller ikke det lureste.
– Få det til å se ut som at dere er hjemme. Ikke slukk alt lys (ha gjerne tidsinnstilt bryter som slår seg på om kveldene) og la det være litt rot i gangen eller i hagen, der det blir sett. La kaffekoppen på benken og de gamle skoene på verandaen bli stående, men ta selvfølgelig inn alt av verdi.
– Stopp eller omadresser posten om du skal være lenge borte. En overfylt postkasse eller en bunke aviser på dørmatta er et sikkert tegn for tyvene.

SLIK UNNGÅR DU FERIEFELLENE

2. Unngå basseng i stua 

Finnes det noe surere enn å få en telefon ved bassengkanten om at det er basseng hjemme i stua di også? Neppe, så ta noen forhåndsregler:
– Steng vanntilførselen, som regel med stoppekran, så er det meste fikset. Og ikke glem utekrana! La gjerne kranene stå åpne, slik at vannet som er i rørene renner ut. Dette vil også lette på trykket, dersom det skulle skje noe.
– Sørg for at takrenner og nedløpsrør er fri for blader og liknende, slik at vannet kan renne fritt.

3. Minsk brannfaren 

Å være oppmerksom på brannfare er viktig året rundt, men spesielt når du er på ferie:
– Trekk ut kontakter til elektriske apparater som ikke er i bruk. Det reduserer ikke bare faren for brann, men kan også være redningen for TV-en om det tordner og lyner mens du er borte. I tillegg sparer du strøm!
– Sjekk at brannvarsleren fungerer før du drar.

ER DU ET FERIESVIN?

4. Bli kompis med naboen 

Et godt naboforhold kan være gull verdt på flere måter, også for boligen din når du er på ferie:
– Få hjelp til å klippe gresset, vanne blomster og måke snø, slik at tyvene tror du er hjemme. Det er jo også mye hyggeligere å komme hjem til måkt oppkjørsel eller nyklippet plen og friske blomster enn et stort buskas.
– Om du ikke har stoppet eller omadressert posten kan det være fint om naboen tar inn posten. Slik unngår du at viktige brev blir borte, og postmannen beholder det gode humøret.
– Be naboen kaste søppel i din søppelkasse, som nok et tegn på at «noen er hjemme».
– Ellers kan naboens øyne som følger litt med generelt være til hjelp (eller venner eller familie for øvrig).
– Og når det er naboen sin tur til å reise bort, gjengjelder du selvfølgelig tjenesten.

Inspirasjon: Verisure, Tryggerehverdag.no (og mamma).

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN