I skyggen av Mount Meru er det store sjanser for å komme tett på Arusha nasjonalparks store bestand av giraffer. Foto: Runar Larsen

Det gikk vilt for seg da den amerikanske skuespillerlegenden forsøkte å fange ville dyr med lasso fra en jeep i rollen som dyrefangeren Sean Mercer. Det er heldigvis langt mindre dramatikk da vi ruller ut i det samme terrenget på sykkel, i skyggen av mektige Mount Meru.

– Ingenting er som å komme i nærkontakt med dyrene på denne måten, begynner Hillary Matemu.

23-åringen fra Moshi nord i Tanzania jobber for Ashante Tours, som har spesialisert seg på sykkelturer i landets eneste nasjonalpark hvor det er lagt til rette for safari på to hjul. 

LES OGSÅ: MALAWIS RENESSANSE

Nest størst

Mount Meru er Kilimanjaros ukjente lillesøster, men med sine 4566 meter ruver den sovende vulkanen majestetisk over Arusha nasjonalpark.

Med en miks av små savanner, bølgende åser med tett skog og åpne platå med innsjøer er Arusha nasjonalpark et vakkert sted.

Det er også lett tilgjengelig både fra byene Moshi og Arusha, og kan fungere utmerket som en introduksjon til de større og mer dyrerike Serengeti, Ngorongoro og Tarangire.

En glemt nasjonalpark nord i Tanzania har blitt et yndet sted for sykkelturer. Foto: Runar Larsen

– Du kommer ikke hit for å se løver og geparder, bemerker Hillary mens han leder vår lille gruppe med godt vante afrikafarere over landeveier inn gjennom parken. 

Sykkelsafari er et relativt nytt konsept i Tanzania, men i takt med økt turiststrøm og større etterspørsel etter unike opplevelser er det et etterlengtet tilskudd til en bransje som ikke alltid er like nytenkende.

– De har en tendens på å satse på klassikerne, safari i Serengeti, fotturer til Kilimanjaro og strandliv Zanzibar. Men landet er så mye mer, sier Phil Clisby (51) mens vi tar en kaffepause på rasteplassen ved Momella-sjøen. 

Engelskmannen har reist jevnlig til Afrika i over 30 år, og selv om han har vært på langt mer spennende safarier er det noe ekstra over å oppleve natur og dyreliv på to hjul. Etter en runde i parken har vi sett både antiloper, bøfler, zebra, flodhester og giraffer – sistnevnte i enorme antall og på kloss hold.

– Det gir en egen sinnsro når vi får det samme perspektivet som dyrene. Det er sånt som gir safariferien en ekstra dimensjon, synes Clisby.

Aktiv ferie

Alle som har vært på safari i Afrika vet at det ikke er den mest aktive ferieformen. Av naturlige årsaker sitter turistene stort sett inne i en jeep hele dagen, og til tross for at store avstander går over humpete veier i kveldende varme blir det gjerne late dager.

Blide og lokalkjente guider gjør sykkelsafarien komplett. Foto: Runar Larsen

Sånn sett er det ideelt med et brudd fra tradisjonelle «gamedrives». Siden Arusha nasjonalpark er sparsomt besøkt, er det heller ikke trangt om plassen.

Dette er med andre ord et ideelt sted for sykkelsafarier. Miljøvennlig, aktivt og akkurat passe spennende.

– Du kan selvsagt sykle i Ngorongoro også, men da blir du spist. Og i Serengeti er det aldri godt å vite hvor løvene skjuler seg, sier Hillary Matemu lettere galgenhumoristisk.

– Her er det derimot ingen løver, beroliger han.

EKTE SAFARI I KENYA

En juvel

Sir Julian Huxley, en av grunnleggerne av UNESCO og Woldwide Fund for Nature (WWF) var svært begeistret for Arusha nasjonalpark, og omtalte det 552 km2 store området som «en juvel» på grunn av det varierte økosystemet: Den utfordrende fjelltoppen Meru er et yndet mål for klatrere, Momella-sjøen og omkringliggende åser gir assosiasjoner til det skotske høylandet, mens Ngurdoto-krateret er en miniatyrversjon av Ngorongoro.

Hatari er swahili for fare, men på sykkelturen i Arusha nasjonalpark og innspillingsområdene til John Wayne-filmen «Hatari!» er den største faren at du spiser for mye til lunsj. Foto: Runar Larsen

Det var også dette landskapet produsentene av «Hatari!» lot seg fascinere av da de så etter kulisser for storfilmen tidlig på 60-tallet. 

Fare!

Med stjerneregissør Howard Hawks i førersetet og tyskeren Hardy Krüger i hovedrollen sammen med John Wayne, ble det et klassisk Hollywood-drama om en gjeng eventyrere og lykkejegere som skulle tjene penger på å fange og selge ville dyr til sirkus og dyreparker.

I dag ville slik glorifisering av storviltjakt selvsagt blitt møtt med sterk kritikk. Men tidene har endret seg, og filmen – som er tilgjengelig på YouTube –  er en god påminnelse om at dyrevern og bevaring fortsatt er essensielt. 

Som myk trafikant i en vill verden må også vi forholde oss til «hatari» – swahili for «fare».

– Det er i utgangspunktet en veldig trygg park. Men vi følger regelverket, og kjører alltid med en bil både foran og bak. I tillegg har vi med armert parkvokter, for sikkerhets skyld, opplyser Hillary.

Trygg avstand

Fraværet av løver og andre kjente rovdyr betyr på ingen måte at det bare er å kjøre rundt som man vil. Både flodhester og bøffel trives i Arusha nasjonalpark, og siden begge artene kan bli svært aggressive er det greit å lytte til ekspertene.

Plutselig spretter en sebra ut av skogen. Den stopper midt på veien, skuer kjapt mot den underlige gruppen med tobeinte på to hjul og fortsetter videre inn på en grønn eng hvor en liten flokk bøfler er på beite.

Vi holder god avstand, og visshetene om at vi er her på dyrenes premisser og prisgitt deres lynne skaper naturlig nok ekstra spenning.

FLERE SAKER FRA TANZANIA

John Wayne bar

Sykkelsafari er en veldig fin måte å oppleve Tanzanias minste nasjonalpark på. Foto: Runar Larsen

Etter en svett formiddag under en brennhet sol rett sør for ekvator, triller vi etterhvert inn til Hatari Lodge for en velfortjent middag.

Den gamle gården hadde en sentral rolle i filmen, og ikke lenge etter innspillingen kjøpte Hardy Krüger stedet og gjorde det om til et eksklusivt feriested. 

I dag er dette en klassisk safarilodge inne i nasjonalparken, og et sted hvor historien om Hollywoods besøk i Tanzania bokstavelig talt sitter i veggene.

Portretter av skuespillerne preger spisesalen, mens edle dråper serveres fra disken i «John Wayne bar».  «Hatari!» snurrer over tv-skjermen til kvelds, som et symbol på en verden i endring, men hvor ulovlig jakt fortsatt er et problem. 

Dyrenes verden er skjør, det samme er naturen.

Hva er vel da bedre enn å legge ut på miljøvennlig sykkeltur for å jakte gode minner?

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN