Severdigheter i og rundt Falun
* Verdensarvstedet Falu Gruva har hele 80 kilometer med gruveganger, og ga grunnlaget for Sveriges stormaktstid på 1600- og begynnelsen av 1700-tallet. To tredjedeler av Europas kobberproduksjon fant sted her. I dag er deler av gruvene åpne for publikum, og den ene severdigheten som virkelig er et must i Falun. Daglige omvisninger under Ski-VM.
* Stora Torget i Falun er et praktfullt bevis på byens storhetstid. Medaljeseremoniene vil holdes her, men ta gjerne en tur innom på dagtid og se Kristine kyrka fra 1655, det gamle rådhuset som ble påbegynt allerede i 1647 og fullført i 1749, og Bergslagets hovedkontor fra 1760-tallet.
* Dalarnas Museum i Falun sentrum er en slags Dalarna i miniatyr. Her har de bevart hele 60.000 gjenstander fra Dalarna, alt fra kunst og møbler til folkedrakter og dalahestene som karene spikket på mens de hadde pause under skogsarbeidet. Gratis inngang.
* Carl Larsson-gården, hvor den kjente kunstneren bodde sammen med sin kunstnerkone Karin, holder VM-åpent hver dag. Gården et kvarters kjøring nordøst for Falun, ble på mange måter ekteparets felles kunstprosjekt, med spesiell arkitektur og innredning.
* Framtidmuseet i Borlänge er et interaktivt museum viet teknikk og naturvitenskap. Utstillingene er viet mennesket, teknikk, fysikk, verdensrommet, energi og matematikk.
Her finner du alt om Sverige!
Aktiviteter i og rundt Falun
* Langrennsløypene rundt selve VM-stadion er stengt for allmennheten under mesterskapet. Men Falun og nabobyene har en rekke andre skiløyper som er åpne. Se oversikt på sidene til Visit Dalarna.
* Slalåmbakkene i området er mer barnevennlige enn krevende. Men hvis heis opp og brede ski ned skulle friste mer enn nok en dag ved Mördarbakken, fins de i bl.a. Falun, Borlänge og Rättvik.
* Vil du gå tur på skøyter, brøyter foreningen Runn-is skøytebaner på innsjøen Runn sør for Falun. Her kan du virkelig få turglede – akkurat som vi nordmenn er mer vant til på langrennski.