– Dette er Norges kanskje beste skisted, mener lokalpolitiker og frikjørerentusiast Trygve Sande (37). Forrige helg fikk han en av tidenes beste dager i bakken, da puddersnøen lå tjukt i Oppdal og det bare var å sette utfor. Det var sånne dager han flyttet hit for. Dager da skredfaren er moderat, puddersnøen dyp, og himmelen klar.
– Om man er mer opptatt av å være ute i naturen enn på afterski, så er Oppdal stedet, mener Sande, som åpnet 2017 med å «backflippe» i berømte Pessrenna i Ådalen før han dundret ned på nysnøen i Bekkdalen i Vangslia.
– Her er det noe for alle. Oppdal er et geografisk stort skiheisområde, som gjør at det er fint for alt fra offpiste og frikjørere til familier og rennkjørere.
Det er ingen turistmaskin, på godt og vondt. Men det er et tettsted med et ekte lokalsamfunn, og Norges beste beliggenhet i forhold til fjell og varierte friluftsaktiviteter, mener han.
STOR TEST AV NORGES BESTE SKISTEDER
Lang alpinhistorie
Den lille bygda Oppdal ligger klemt mellom Dovrefjell, Trollheimen og Sunndalsfjella, to korte times kjøring syd for Trondheim.
Oppdals historie som turiststed startet allerede da Dovrebanen ble bygd i 1921, og brakte folk til bygda. I 1952 sto den første skiheisen klar i Hovden, og noen år senere kom heisen i Vangslia. Til tross for ikke helt sammensveisede eierforhold i skisystemet, ble Oppdal like fullt et av Norges fremste skisportsteder. På 1980-tallet var dette Norges hotteste skibygd, som fostret store helter som Erik Håker, landets første verdenscupvinner i alpint, og arrangerte verdenscuprenn i alpint. Men så ble det stille.
– Oppdal hadde sin storhetstid på 80- og 90-tallet, mener Gisle Hammerstrøm (50), som opprinnelig er fra Oppdal og nå kjører fra Trondheim fire-fem ganger i året med familien for å nyte solsteika i bakken.
– Og det mener jeg ikke bare fordi jeg var ung her da, men fordi det skjedde mye, det var masse liv i bakkene med Åge Aleksandersen-konserter og opplegg – spesielt inne i Ådalen. Nå er det litt stillere.
Men det kan jo være like greit. I hvert fall for de som setter mer pris på naturopplevelsene enn utelivet.
Ski for alle
Heissystemet i Oppdal er tredelt, men henger sammen: Vangslia er det barnevennlige hovedsenteret for turister og de fleste som liker bakkekjøring. Hovden er for entusiaster, og Ådalen er for offpiste-folket. Skikortet gjelder for hele anlegget, og det er totalt 54 kilometer med morsomme løyper samt store frikjøringsarealer.
– Trysil har kanskje bedre heiser, men bakkene er vel så bra i Oppdal, mener lokalpatrioten Gisle. Familien kjører gjerne i et åttetall mellom de forskjellig anleggene: Fra Vangslia via Ådalen til Stølen, og så til Hovden og tilbake til Vangslia.
– Da blir det mer en tur, og ikke bare å renne opp og ned en bakke, skyter kona Line Vatn (42) inn. – Det er mye koseligere! Og så er det så fantastiske omgivelser, man får virkelig sett det fine landskapet når man tar en sånn tur, mener hun.
SPEILBLANK VINTERMORO
Andre aktiviteter
– Det som er fint, er at Oppdal er mer enn et skisenter. Her er fantastiske turområder som Sunndalsfjella, Dovrefjell og Trollheimen rett i nærheten. Så her kan man stå på ski i bakkene den ene dagen, gå en topptur i Storlidalen eller Sunndalsfjella dagen etterpå, og kanskje velge turlangrenn en annen dag, mener Sande.
Langrennstilbudet burde også være bra nok – det har i hvert fall fostret flere av Norges beste skiløpere om dagen. Oppdalsjenta Silje Øyre Slind (28) gikk inn til en 16. plass sammenlagt i Tour de Ski i år, og lillesøster Kari gikk opp monsterbakken i fjor.
Ellers regnes også Oppdal som et av Norges beste områder for isklatring, som man kan lære ved å ta et kurs med for eksempel den lokale bedriften Fjellsentralen. Man kan leie truger av Oppdal Safari, som også arrangerer andre aktiviteter, hoppe i fallskjerm med Skydive Oppdal – eller bare ta en bortovertur i langrennsløypene.
Ekte lokalmat
Oppdal er et velfungerende og veldig trivelig lokalsamfunn, som de siste årene også har utviklet seg til å bli et av de stedene i Norge med mest fokus på lokalmat.
På kafeen og lokalutsalget Smak & Behag er det så proppfullt av både turister og lokale til lunsj, at det ikke er en kanelbolle å oppdrive. Her kan du kjøpe lokalprodusert moskusøl, akevittgele, elgpølser og en rekke lokale oster. Og flere av spisestedene serverer nå først og fremst lokal mat.
– Oppdal er kjent for å være Norges største sauekommune, det har vi gjort nytte av ved å produsere en velsmakende suppe med lokale råvarer som lam, urter og gode grønnsaker i samarbeid med Smak & Behag, forteller Heidi Pawlik Carlson (48), som er arrangementsansvarlig ved Oppdalsmuseet.
Hun ramser opp en rekke andre tilbud også, for den som går lei av ski: Kulturhus med kinosaler, storsal, badeanlegg, bibliotek, kafé, kulturskole og fritidsklubb, samt både bowlinghall og curling.
HIT VIL VI REISE I 2017
Den folkelige
Magasinet Fri Flyt har tidligere sammenlignet Oppdal med Rosenborg Ballklubb – folkelig og ujålete, men fullt på høyde med det beste i utlandet. Og det er ingen dum beskrivelse på den trivelige skibygda.
For mens lille Myrkdalen har mål om å bli Norges største skisted, festfolket flokker til Hemsedal, og Trysil holder koken som Norges største anlegg, så har ikke Oppdal noe annet mål enn å være seg selv. Og for mange er det mer enn bra nok.
– Jeg flytta til Oppdal på grunn av skikjøringa. Så når vi har hatt så dårlige vintre som de siste seks-sju åra, blir jeg rent deppa. Men nå om dagen er det veldig god stemning i bygda – nå har vi trua, sier Trygve Sande entusiastisk.
Og satser på en ny puddertur ned Pessrenna så fort det lar seg gjøre.