Spesielt i disse tider kan det være fint å utforske nærmiljøet der du bor, såfremt du ikke er i karantene eller hjemmeisolering. Husk å ta ansvar!

Det er ingen grunn til å vente i årevis på ditt livs reise, når de små utfluktene i nærområdet kan by på vel så givende opplevelser.

Gutta bak boka Mikroevenetyr mener alle har tid og råd til eventyrlige opplevelser. – Du kan ha mange små eventyr hver dag, mener de. Foto: Mikkel Soya Bølstad og Marius Nergård Pettersen

– Det virker som om idealet er å reise langt og gjøre utilgjengelige ting. Man pusher grenser for hva som er oppnåelig og normalt, mener Marius Nergård Pettersen. Sammen med Mikkel Soya Bølstad har han skrevet boka #mikroeventyr, som er spekket med inspirasjon om kortreiste opplevelser.

LES OGSÅ: FÅ FERIEFØLELSEN HJEMME

De nære ting

For glem Andesfjellene og Amazonas en stakket stund. Skogen bak huset ditt eller det gjengrodde lokale vassdraget er også et eldorado av opplevelser.

– Litt av grunntanken vår er å vise at følelsen av eventyr og ekspedisjoner kan ligge nært og være billig. Og enkelt, sier Nergård Pettersen.

Det er nemlig fort gjort å se seg blind på det fjerne, sagnomsuste og ofte kostbare. Dikteren Arne Paasche-Aasen (1901-1978) sitt mest kjente verk – De nære ting – peker på mye av det gutta bak #mikroeventyr er opptatt av:

”Den lykken du søker bak blånende fjell,
kan hende du alltid har eiet den selv.
Du skal ikke jage i hvileløs ring, 
men lære deg å elske de nære ting.”

Det er op tide å oppdage nærmiljøet rundt oss. Foto: Mikkel Soya Bølstad og Marius Nergård Pettersen

Kortreist

Friluftentusiastene har lenge jobbet med formidling av norske naturopplevelser gjennom virke som fotografer og skribenter. De ble kjent med hverandre da det viste seg at begge skrev på lignende prosjekter, hvor fellesnevneren var kortreiste, norske naturopplevelser. 

Resultatet nådde bokhyllene for noen år siden, og forfatterne håper utgivelsen skal gi økt reiselyst, uten at det setter krav til tid og økonomi. 

– Det blir for dumt å sitte på sofaen å drømme om den store turen når du kan ha mange små eventyr hver eneste dag, istemmer Mikkel Soya Bølstad.

Det finnes flere spektakulære opplevelser rundt oss enn vi tror. Foto: Mikkel Soya Bølstad og Marius Nergård Pettersen

Armert med eventyrlyst og en solid porsjon humor har duoen derfor lagt ut på alt fra luftmadrassekspedisjoner ned små vassdrag til fotturer langs kommunegrenser og fiskemaraton i marka. For ikke å glemme skitur gjennom hovedstadens gater. 

HØRT OM SKOGSBADING?

Urban skitur

Duoen tok t-banen til Sognsvann midt på vinteren, men i motsetning til skiløpere flest satte de kursen og gikk sørover.

– Vi gikk tvers gjennom byen. Med fullt ekspedisjonsutstyr var det lett å finne eventyrfølelsen, hvor vi lette etter passasjer og overnattingsplasser helt ut til Bygdøy, sier forfatterne. Blant annet slo de opp telt like ved Bestumskilen.

– E18 ble som en elv i bakgrunnen, flirer de kreative turkompisene som mener morsomme påfunn med konseptualisering av turen kan skape gull av gråstein.

I boka får du bl.a. tips til alternative transportmetoder til jobben. Foto: Mikkel Soya Bølstad og Marius Nergård Pettersen

– Det handler om å se muligheter. Et mikroeventyr skal være nært og enkelt. Men eventyrlig, sier forfatterne.

Akkurat som en tur på luftmadrass ned Liers vannveier og ut i fjorden:

– Madrassen fungerte utmerket! Flere steder var det mye mer praktisk enn hva en kano ville vært, sier Marius Nergård Pettersen lattermildt.

De avviser at boka er en moraliserende pekefinger mot nordmenns stadig større utfartstrang verden rundt. 

Små gleder

Boka tipser også om reiseruter basert på tilfeldig kartvalg – og andre kreative turtyper du neppe har tenkt på, men trolig får lyst til å gjennomføre.Foto: Mikkel Soya Bølstad og Marius Nergård Pettersen

– Men det blir feil når folk har følelsen av at de må reise langt. For man må ikke gå over bekken etter vann. Det er utrolig hva du kan få til på et par dager. En helg i nærområdet gir minner for livet. Ofte er det de enkle ting som gjør oss glade og lykkelige mener Soya Bølstad.

Marius Nergård Pettersen og Mikkel Soya Bølstad har begge barn og har for lengst fått erfart at et barnlig blikk på naturen gir en ny dimensjon på opplevelsen, også for de voksne.

– Barn er så flinke til å finne eventyrene rett rundt hjørnet, uansett hvor de befinner seg. Det glemmer vi voksne litt for ofte, sier Nergård Pettersen.

Med denne boka som inspirasjon blir det kanskje litt lettere å huske det.

5 TURTIPS:

Fiskemaraton

Med et tydelig konkurranseelement kan en vanlig fisketur bli ekstra spennende. Om 42 kilometer blir for langt, kan dette selvsagt gjennomføres i mindre skala. Tanken er som følger: Legg opp en tur til flere vann, og deltagerne er nødt til å få fisk før de får fortsette. En vri på den tradisjonelle fisketuren.

Foto: Mikkel Soya Bølstad og Marius Nergård Pettersen

Lev av skogen

Det høres kanskje enkelt ut, men selv en kortere periode prisgitt markens grøde er utfordrende. – Vi prøvde to døgn i Øvre Eiker. Det var lite å spise, for å si det sånn, og det ble enkel kost. En type tur hvor man er til stede i øyeblikket, hvor det handler om å eksistere. 48 timer var mer enn nok!

Foto: Mikkel Soya Bølstad og Marius Nergård Pettersen

 Året rundt på en helg 

Gå fra våren til vinteren, og avslutt med sommer. Dette er en fin vårtur, hvor du kombinerer skitur i høytliggende terreng med mer sommerlige aktiviteter i lavlandet og padling i fjord og elver.

Høyt. I de øvre delene av Aurlandsdalen møtes høyfjellsområdene Skarvheimen og Hardangervidda. Ned mot Østerbø følger Fylkesvei 50 (som ble åpnet i 1974) dalbunnen. Lenger ned går veien stort sett i tunnel, noe som har spart dalen for de verste landskapspåvirkningene.

 Fra kilde til fjord 

Glem Mekong og Nilen – for en eventyrer med dårlig tid er det mye spenning å finne ved å følge et lokalt vassdrag fra kilde til utløp, spesielt om du velger litt utradisjonell farkost. – Vi fulgte ei elv gjennom Åstøljuvet, som smeltet sammen med Lierelva og rant ut i Drammensfjorden. Med luftmadrass.

Foto: Mikkel Soya Bølstad og Marius Nergård Pettersen

 Følg kommunegrensa  

Et svært konkret og gjennomførbart turtips. Følg veien langs grensa til en av landets kommuner (nå må det være din egen). For vår del ble det Gjerdrum rundt, og det førte til mange spennende steder. Grenser har en tendens til å følge juv og strekke seg over topper, så det er ikke så lett som det høres ut.

Foto: Mikkel Soya Bølstad og Marius Nergård Pettersen
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN