– Ved juletider hadde vi solgt flere billetter enn Ski-VM i Oslo i 2011 hadde på samme tid. Og det ble jo en folkefest, sier Falun-VMs kommunikasjonssjef Katarina Medveczky med et smil.

Vi sitter i den store lunsjkafeen ved Lugnet, sportssenteret der Bjørgen, Bardal, Northug og resten av de norske stjernene skal kjempe om edelt metall. Snøen ligger hvit, løypene er klare, og Mördarbakken er like bratt som alltid.

VM-arrangørene regner med opptil 50.000 publikummere hver dag, og at cirka én av tre vil være norske.

Kompakt sentrum

Falun-VM har én stor forskjell fra Holmenkollen. Hos svenskene er det ikke mulig å komme seg inntil løypa uten billett. Dermed kan det bli fristende å ta en fridag fra VM-sirkuset.

I så fall er det mange muligheter.

– Selv om du ikke er interessert i ski, er det masse å finne på i Falun. Egentlig altfor mye for et VM-publikum, så de må nok komme tilbake senere og se resten, sier Anders Björkman, som egentlig leder lokalmatprosjektet Taste of Dalarna men nå fungerer som den reneste turismeambassadør for en norsk journalist på visitt.

Stora Torget blir sentrum for medaljeseremoniene hver kveld under Ski-VM. Ellers i året er plassen bare flott, omringet som den er av praktbygg fra Faluns storhetstid. Foto: Gjermund Glesnes

Stora Torget blir sentrum for medaljeseremoniene hver kveld under Ski-VM. Ellers i året er plassen bare flott, omringet som den er av praktbygg fra Faluns storhetstid. Foto: Gjermund Glesnes

Han har vist frem Faluns kompakte sentrum med Gamla Posten-parkeringen hvor det blir øltelt og baluba hver kveld, Stora torget hvor Kristine kyrka vil være bakteppe for medaljeseremoniene, Dalarnas Museum, Östra Hamngatan som vil forvandles til markedsgate, og Fisktorget hvor isskulpturer og lyssetting vil pynte opp vinterkveldene.

Det er bare én ting som bekymrer ham litt før VM-festen.

– Vi er litt urolige for at det kan bli vel mange nordmenn her. Kampen om tribunene er jo like viktig som det som skjer i sporet.

Verdensarv

Selv om Falun er hyggelig nok til vanlig – og vil være fullt av liv under VM – er byens største attraksjon en drøy kilometers gange utenfor selve sentrum.

Falu gruva står på UNESCOs verdensarvliste og er en av Söta brors aller største attraksjoner.

– Man tror at de begynte å grave kobber her allerede på 700-tallet. Det er før det fantes noe Sverige, før vikingtida, begynner gruveguide Olle Wassén før vi begir oss ned i gangene på det som en gang var Europas største kobbergruve.

På 1600-tallet stod Falun for to tredjedeler av kobberproduksjonen i Europa. Og når Sverige på 1600-tallet var en stormakt med besittelser rundt hele Østersjøen, var det mye takket være rikdommen fra gruven i Dalarna.

– Du har ikke sett Sverige før du har sett Stora kopparberget, proklamerer Wassén.

FLERE TIPS: Les mer om severdigheter og aktiviteter i og rundt Falun

Starten på falukorv

Rundturen han geleider turistene på, er rundt 750 meter lang og går ned til 67 meter under bakken. På veien forteller han om både gruvedriften i seg selv og alle bieffektene.

Stora Stöten - det store hullet midt i Falu Gruva - ble skapt i da deler av Falu koppargruva raste i 1687. Sammen med tårnet i hoppbakken på motsatt side av byen er den på mange måter Faluns topp og bunn - og mest kjente steder. Foto: Visit Södra Dalarna

Stora Stöten – det store hullet midt i Falu Gruva – ble skapt i da deler av Falu koppargruva raste i 1687. Sammen med tårnet i hoppbakken på motsatt side av byen er den på mange måter Faluns topp og bunn – og mest kjente steder. Foto: Visit Södra Dalarna

Regelen om at enken etter forulykkede gruvearbeidere fikk skjenkeløyve, førte til at Falun med 6000 innbyggere en tid hadde 240 kroer(!)

Mest kjent er likevel falukorven. Sveriges nasjonalrett er nemlig også et produkt av Falu gruva. Der brukte de okselær til å lage rep til gruvesjaktene.

– På det meste slaktet de 10 000 okser i året for dette. Det ble en himla masse oksekjøtt. Men det var tyske gruveingeniører her, og tyskere er gode til å lage pølse. Først ble pølsene kalt lübeckerkorv, men nå er de kjent som falukorv, forteller gruveguiden.

Les alt om Sverige!

Egen norskeleir

For mange nordmenn vil mye av VM-opplevelsene foregå ikke i Falun men i Rättvik – en småby beliggende 40 minutter mot nordvest, godt nedi Europas største meteorkrater. Her vil nemlig Camp Norway befinne seg, med skyttelbusser til VM-arenaen.

– Vi er mer «på» for VM her enn de er i Falun. Det blir jättekul, sier Louise Ohlén som driver Södergårdens Café i hovedgata – og egentlig eneste gate i Rättvik.

Selv om byen langs Siljansjøen er liten, vil det være mye som skjer også her.

I Rättvik vil det være istrav på sjøen, sledeturer, trugeturer, badstuflåte, samt mulighet til å prøve deg på ridende bueskyting og kiting. I et stort festivaltelt blir det servering og livemusikk hver kveld, i en slags miniversjon av ølteltet i Falun.

– Vi tror at dette blir topp, både for tilreisende nordmenn og for byens egne innbyggere, sier Camp Norway-sjef Erica Sterner.

LES OGSÅ: Severdigheter og aktivitieter i Falun
Istrav på Siljansjøen er en gammel tradisjon som blir tatt opp igjen under Ski-VM. Foto: Dalatravet

Istrav på Siljansjøen er en gammel tradisjon som blir tatt opp igjen under Ski-VM. Foto: Dalatravet

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN