LES OGSÅ: SPASTRESSET? SLIK ER ETIKETTEN 

1. Hei, kelner

Vær vennlig mot kelneren og rett oppmerksomheten mot henne når hun kommer til bordet. Lytt til det hun har å si, så får du svar på det du lurer på hva angår menyen. Apropos menyen; prøv å hold deg til den når du bestiller. Står det ikke pizza der, har de ikke det.

2. Ha det, telefonen

Ikke prat i telefonen under et måltid. Må du publisere maten din på Instagram, så legg telefonen bort, helt vekk fra bordet, når det er gjort. For ingenting er vel viktigere der og da enn den eller de du spiser sammen med?

3. Når maten kommer på bordet,

skal servitøren på sin side vente i noen sekunder for å la deg sjekke at det du får er som forventet. Så gjør det. Ikke overse maten din til kelneren har gått, for så å rope etter ham. Når servitøren underveis i måltidet kommer for å spørre om alt er bra, så svar høflig – om så med ikke annet enn et bekreftende nikk.

SKIKK OG BRUK I SKILØYPA

4. Ingen klirring

Har du tenkt over at vi bruker kniv og gaffel på ulikt vis i Europa og USA? Her har vi lært å holde gaffelen i venstre hånd og kniven i høyre under hele måltidet, men i USA holder de det slik mens man kutter maten. Deretter kan gaffelen flyttes til høyre hånd for å spise. Uansett på hvilken side av dammen du spiser, skal du ikke lage skrapelyder eller klirre med bestikket – eller legge dem ned på bordet. Kniv og gaffel skal ligge pent på tallerkenen.

5. Munnen lukket

Noen trenger kanskje å bli minnet på det andre gjør automatisk: Tygg med munnen lukket. Får du mat rundt eller på munnen, ikke bruk tunga. Bruk serviett. Vi leser også at det heller ikke anbefales å putte ulike typer mat i munnen samtidig.

6. Og for å ta det med teskje

Selv om maten smaker veldig godt, må du ikke slikke på fingrene. Raping er også helt uakseptabelt. Det er smart å passe på at du ikke overspiser for å unngå akkurat dette problemet. Må du likevel, så gå på toalettet og gjør det for deg selv. Dette stiller seg dog annerledes i for eksempel Kina …

NEI, NEI, NEI – IKKE GJØR DETTE PÅ FLYET 

7. Bryt etiketten

Albuene skal av bordet. Samtidig viser en fremoverlent holdning at du er interessert i den du spiser med. Dere skal ikke være så høylytte at nabobordet forstyrres. Men hvis bordkavaleren sier noe morsomt, så le likevel høyt. Det kan sette en spiss på den allerede hyggelige stemningen i restauranten – og det er jo forskjell på Michellin og Egon.

8. Tips om tips

Sett deg inn i lokal tipskultur. I mange land får ikke serveringspersonalet stort annet i lønn enn det som kommer med tipsen. I USA  er det derfor forventet minst 10 prosent tips. 15 prosent hvis du er fornøyd. Og 20 prosent hvis du er veldig fornøyd.

9. Takk for deg

Når du har betalt regningen, så forlat lokalet innen 15 minutter.

Kilder: Wikihow.com, www.personalitytutor.com og www.elegantwoman.org

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN