Du trenger ikke reise langt for å havne i trøbbel. Det er ikke uvanlig at både turoperatører og guidebøker informerer om at vaksiner ikke er nødvendig for innreise til et aktuelt land. At det ikke er påbudt med vaksiner betyr ikke at vaksinering er unødvendig.

Forholdsregler

– Ofte opplyses det om at det ikke trengs vaksinasjon så lenge det ikke er påbudt før innreise. Det er imidlertid en rekke vaksiner som er anbefalt for de fleste reisemål, og en del forholdsregler som bør tas, sier Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo. Hasle understreker at det er langt ifra alle sykdommer som kan forebygges med vaksine.
– Infeksjoner man oftest får under reiser er diaré, luftveis- og hudinfeksjoner. Dette har vi ikke effektive vaksiner mot.
De vanligste reisevaksinene som difteri og stivkrampe er mot sykdommer du neppe får på reise. Det er i første omgang sykdommer som Hepatitt A og diaré man hovedsakelig får under reiser, og mot førstnevnte finnes det nesten 100 prosent effektiv vaksine, mens risikoen for dårlig mage kun kan reduseres med.
– Når vi tilbyr vaksiner mot difteri, stivkrampe og polio, er det fordi Verdens helseorganisasjon (WHO) og norske helsemyndigheter anbefaler at alle skal ha oppdatert vaksinasjon mot disse sykdommene, ikke fordi risikoen for å få disse sykdommene er spesielt stor ved reiser, forklarer legen.

Bli abonnent på Magasinet Reiselyst

Effektiv vaksine

Disse sykdommene er på grunn av effektiv vaksinering blitt svært sjeldne, men de er ikke utryddet, og vil kunne blusse opp igjen om vaksineringen stopper.

– I og med at det er svært liten risiko ved å gi vaksinene er det stort sett bare prisen som taler imot å gi dem. Det dreier seg om svært små risikoer man forbygger, i forhold til hvor farlig det i seg selv er å reise, poengterer legen og viser til uforutsette hendelser man ikke kan garantere seg mot, som ulykker, kriminalitet og AIDS-smitte.
Siden det er mulig å minimere risikoen for flere sykdommer, velger mange å gjøre nettopp det.
– Mange leger anbefaler vaksine mot hepatitt B til alle reisende, da det er en vaksine som varer resten av livet. Det kan skje uforutsette ting, som blodoverføringer, tannbehandling i u-land, uventede sexeventyr. Men på Folkehelseinstituttet og Reiseklinikken anbefaler vi den bare for dem som har ekstra risiko, sier Gunnar Halse.

Individuelt

I utgangspunktet anbefales bare helsearbeidere rutinemessig hepatitt B-vaksine. Japansk encefalitt er på sin side svært sjelden, men en tredjedel av de som får sykdommen dør av sykdommen, og halvparten av de som overlever får større eller mindre grad av hjerneskade, og det finnes ingen behandling.
– Vurderingen om man skal ta disse vaksinene eller ikke må hver enkelt gjøre, vi kan ikke gi absolutte anbefalinger i en tabell, sier legen.
Men hva gjør du om reisen går mot områder kjent for å ha malariamygg? Enkelte typer av malariamedisin var kjent for å ha sterke bivirkninger, og mange velger å reise i områder med malaria uten medisin – rett og slett for å slippe bivirkninger. Malariamedisinen Lariam er kjent for å kunne gi psykiske bivirkninger, men de fleste merker ingen ting.
– Ved reiser under fire uker anbefaler vi Malarone, og det kan også brukes i lengre tid av dem som ikke tåler Lariam. Noen få får litt vondt i magen av Malarone, men stort sett den ingen bivirkninger i, sier vaksinasjonseksperten.

TIL HOVEDSIDEN