Småbyidyll: Skanør er en herlig liten by, perfekt å utforske med sykkel. Foto: Marte Veimo

Småbyidyll: Skanør er en herlig liten by, perfekt å utforske med sykkel. Foto: Marte Veimo

Med duvende, blomstrende landskap, vingårder og herskapelige overnattingsmuligheter kan Sveriges sørligste region minne aldri så lite om Provence i Frankrike. Langs sjøen ligger hyggelige småbyer – med noen av Skandinavias vakreste strender. Men mens den franske Riviera helst forbindes med rullestein, er det her den mykeste, deiligste sand.

LES OGSÅ: DE BESTE FAMILIEFERIENE I SVERIGE

Strender i toppklasse

De to hyggelige småbyene Falsterbo og Skanør er særlig velsignet med deilig, lys sand – lenger enn øyet kan se. På det sjarmerende hotellet Gässlingen i Skanør låner vi snart sykler og ruller sakte avgårde. Først ned til havna og den helt vidunderlige stranda, hvor karakteristiske og fargerike badehus står litt hulter til bulter bortover sanddynene.

Vi følger stien til Falsterbo. Underveis er det en rekke små lunger perfekte for en romantisk piknik. Det er ikke mange kilometerne i mellom Skanör og Falsterbo, men med innlagte vassestopp og fotostopp underveis er vi likevel klare for et nytt et måltid når vi kommer fram. For her i Skåne kommer ikke bare måltidene tett; de er også særdeles velsmakende – og i stor grad basert på stolte tradisjoner og lokale, sesongbaserte råvarer.

Badehus: Små fargerike hytter preger kysten i Vellinge. Foto: Marte Veimo

Badehus: Små fargerike hytter preger kysten i Vellinge. Foto: Marte Veimo

– Vi starter med sild og potet, sier vi til servitøren. Og snart kommer en rett så lekkert dandert at vi nesten skulle tro vi var i – Provence, kanskje?

EN HISTORISK REISE PÅ GØTA KANAL

Lykkelig skinke

Tidlig om sommeren stråler de skarpgule rapsåkrene om kapp med sola, og aspargesåkrene er like rakrygga som de stolte bøndene. Som de som står på den imponerende produksjonen på Ängavallen i Vellinge like utenfor Malmø. Men den økologisk drevne gården er mye mer enn en gård! Her er nyoppussede overnattingsmuligheter, deilig parkområde, gårdsbutikk og ikke minst gourmetrestaurant.

Piknik i sanden: Stranden ved Skanør er som skapt for en romantisk piknik i sanddynene. Foto: Marte Veimo

Piknik i sanden: Stranden ved Skanør er som skapt for en romantisk piknik i sanddynene. Foto: Marte Veimo

– Alt som serveres fra frokost til gourmetmiddager har sitt opphav på gården, forklarer hotell- og restaurantansvarlig Niclas Nordström.

Her er det nemlig storproduksjon av både grønnsaker, ost og kjøtt, og gårdsbutikken bugner over av godsaker. Og kanskje synes vi skinken smaker litt ekstra godt når vi har sett den store boltreplassen dyrene har her ute? Her på gården skal nemlig dyrene leve like lykkelig som gjestene.

Svenske dråper: I Skåne er vinproduksjon en stadig viktigere aktivitet. Foto: Marte Veimo

Svenske dråper: I Skåne er vinproduksjon en stadig viktigere aktivitet. Foto: Marte Veimo

Klima for vin

Skåne skummer altså nærmest over av godsaker, både i åker, eng og hage. Nå takker svenskene klimaendringene for at til og med vinproduksjonen blomstrer.

– Vi har fått en ekstra sommermåned her, forklarer Håkan Hansson og ser ut over de sørvendte vinrankene. Han er femte generasjon på gården, men den første som kan kalle Hällåkra for vingård.

– Ifølge min mors almanakker var det i september på 60-tallet maks 18 grader. De senere årene har det ikke vært uvanlig med temperaturer på 22-24 grader selv langt ut i måneden, hevder vinbonden, som tror at dette er en viktig årsak til at det nå finnes et tyvetalls veldrevne vingårder i området.

Pioner: Håkan Hansson er femte generasjon på Hällåkra, men den første i rekka som kan kalle seg vinbonde. Foto: Marte Veimo

Pioner: Håkan Hansson er femte generasjon på Hällåkra, men den første i rekka som kan kalle seg vinbonde. Foto: Marte Veimo

I 2008 lanserte han gårdens første vin. I dag teller vinstokkene rundt 20 000, og de gir både røde, hvite, musserende og søte viner. Men målet og motivasjonen er ikke å kopiere vinene fra sørover i Europa. Tvert imot, vinbonden i Skåne vil skape noe nytt.

– Vi vil tilføre smakspaletten noe. Vårt klima er fortsatt kaldere. Det gir mer fruktighet og mer syre til vinene – de smaker av Skandinavia, sier Håkan Hansson.

LES MER: DYRISK GODT I VAXJØ

Eplefest

Det gjør også eplene som preger Skåne om høsten. Med lange sommerdager og kalde høstnetter er det mer syre og aroma i eplene herfra, enn i de sydeuropeiske.

Sveriges Provence: Eller synes du kanskje det ligner mer på Toscana? Foto: Anders Tukler

Sveriges Provence: Eller synes du kanskje det ligner mer på Toscana? Foto: Anders Tukler

– Trærne får energi fra sola på dagen, og kan hvile på natten og lagre energien i eplene, sier Kristina Levinsson, ved Kiviks Musteri – hvor samme familie har produsert epler og epleprodukter i over 130 år.

I løpet av året er det mange matfestivaler i Skåne, og en av de største går av stabelen nettopp her i Kivik. Äppelmarknaden siste helg i september er så mye mer enn et epleutsalg – og trekker hvert år om lag 20 000 besøkende, som kommer for å meske seg med friske epler, cider, most, kaker og annen mat hvor epler står på ingredienslista.

FLERE SAKER FRA SVERIGE

Sov som en greve

Takket være Sveriges tidligere adelstradisjoner ligger den ene eiendommen mer herskapelig enn den andre rundt omkring i landet. Mange av disse er nå gjort om til hotell og resorter, og noen av de mest imponerende ligger i Skåne.

Sov godt: I hotell Gässlingen i Skanør. Foto: Marte Veimo

Sov godt: I hotell Gässlingen i Skanør. Foto: Marte Veimo

Midt i vakre Österlen, for eksempel, finner vi staselige Kronovalls Vinslott, mens Örenäs Slott like sør for Helsingborg arrangerer golf- og champagneweekender – hvor flaskene åpnes med sabel og serveres til østers.

Og skulle du ha glemt det: Vi er ikke i Provence. Bare på andre siden av grensen. I Skåne.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN