Bli med på guidet tur som kombinerer historiefortelling, vandring og øl. Foto: Mari Bareksten

Bli med på guidet tur som kombinerer historiefortelling, vandring og øl. Foto: Mari Bareksten

Hvis Vancouver er Canadas svar på Los Angeles, kan Toronto sammenlignes med New York, sier Mike Carter (27), guide i selskapet Urban Adventures.

Det er det flere grunner til. Ikke bare het byen York i sine tidligere dager, her er det svingende jazzklubber, fargerike nabolag, en fremadstormende restaurantscene og et godt shoppingtilbud.

– Ikke at Toronto trenger en sammenligning. Byen har helt klart sin egen identitet, slår Mike Carter fast.

LES OGSÅ: MANILAS ØLREVOLUSJON

Byggeboom

Det er heller ingen statisk metropol. Byen ved Ontariosjøen fortsetter å vokse. Takket være strenge lånevilkår kom Toronto godt ut av den globale eiendomsbobla rundt år 2000 og finanskrisen som fulgte.

– 300 høyhus og skyskrapere er for øyeblikket under konstruksjon, sier Mike som har tatt oss med på byvandring litt utenom det vanlige:  Sightseeing og historiefortelling, kombinert med øldrikking. I likhet med mange andre nordamerikanske storbyer har også Toronto fått smaken på mikrobrygg. Se og lytt, drikk og nyt: Det høres ut som en god plan.

Yonge Street deler byen i to. Det er derfor ganske lett å orientere seg. Alle gatenavn er enten vest eller øst for Yonge Street. Rett øst for gaten som deler byen i to, i Torontos gamleby ligger bryggeripuben C’est What? – turens første ølstopp.

Historie venter Mike med til vi har fått servert vårt aller første lokale mikrobrygg – en iskald Pale Ale brygget på rug.

Kjærligheten blomstrer. Foto: Mari Bareksten

Kjærligheten blomstrer. Foto: Mari Bareksten

– Europeerne kom på begynnelsen av 1700-tallet, da hadde ulike urbefolkninger bodd her i flere tusen år. Først kom franske handelsmenn, så britene. I 1793 ble byen grunnlagt av engelskmannen John Simcoe med navnet York. I 1834 ble York omdøpt til Toronto – et lokalt navn som enten betyr der trærne står i vannet eller møteplass, forteller guiden og tar en slurk øl.   

Møteplass er i hvert fall en passende beskrivelse for dagens Toronto. Takket være liberale immigrasjonslover.

Multikulturell metropol

Rundt 50 prosent av byens innbyggere ble født utenfor Canada. Det snakkes over 140 ulike språk. Det gjør Toronto til en av verdens mest multikulturelle byer. Og innbyggerne har satt sitt preg på byen på mange måter.

– Denne byen er full av sjarmerende nabolag. Det er ikke uten grunn at vi blir kalt «The City of Neighbourhoods»: Little Italy, Little Portugal, Greektown, Little Malta, Chinatown… Jeg kan fortsette å ramse opp i det uendelige, sier Mike.

Hipsterne henger gjerne langs Queen Street West. Foto: Mari Bareksten

Hipsterne henger gjerne langs Queen Street West. Foto: Mari Bareksten

140 nabolag er det offisielle tallet, noen sier det er over 200.

– Så har vi det fargerike nabolaget som blir kalt Kensington Market, og som er en miks av alt. Først tilhørte det britene, så de jødiske innbyggerne, så kom italienerne.

Nabolaget som ligger vest for Yonge Street er et perfekt eksempel på byens multikulturelle karakter.

PÅ EN SNURR I ØLENS NAPA VALLEY
Man blir ikke kalt Canadas New York uten å ha et godt shoppingtilbud. Foto: Mari Bareksten

Man blir ikke kalt Canadas New York uten å ha et godt shoppingtilbud. Foto: Mari Bareksten

Kosmopolitt

Utenfor en tibetansk klesbutikk vaier fargerike bønneflagg i vindene, litt lenger opp i gata ligger Rasta Pasta – en jamaicansk italiensk restaurant. For her er det ikke slik at alle lager hvert sitt, man blir inspirert av hverandre og kulturer smelter sammen. I sidegatene pryder graffiti veggene.

– Det er definitivt byens aller mest fargerike område. Og et spennende et: Det er i konstant fornyelse og preges av alle verdens hjørner, sier Carlos Pereira (52) som selv er et bilde på byens multinasjonale særpreg.

Foreldrene hans kom til Toronto i 1972 fra Portugal. De kjøpte den indiske krydderbutikken, som Carlos senere overtok. Et steinkast unna ligger byens Chinatown – en av Nord-Amerikas største av sitt slag. Og her sier vi farvel til historiefortelleren Mike. Det nærmer seg middagstid, og selv om det er mye god mat i godt øl, vil vi utforske byens spennende matkultur.

Italiensk på sitt beste

– Det er ikke en eneste ingrediens du ikke kan få tak i Toronto, sier Rob Gentile (36), eier og kokk på Buca – kåret til Canadas tredje beste restaurant. Her lager han mat inspirert av sine italienske aner med kanadiske ingredienser. Helt siden Rob startet sitt italienske spiseri i 2009 har byens kulinariske tilbud endret seg.

– Restaurantscenen har virkelig utviklet seg de siste fem årene, forteller Gentile.

Internasjonale kokker har inntatt byen og etablert flere spennende gourmetrestauranter.

– I tillegg presser unge restauratører og kokker grensene og gjør gastronomien ekstra spennende, sier han.

En av dem er Erik Chong (23) – Canadas første Masterchef. Sammen med dommer og stjernekokk Alvin Leung har han nå åpnet sin første restaurant, R&D – en moderne kinesisk bistro i Chinatown.

Rob Gentile (36) eier den italienske restauranten Buca, som i 2015 ble kåret til Canadas tredje beste restaurant. Foto: Mari Bareksten

Rob Gentile (36) eier den italienske restauranten Buca, som i 2015 ble kåret til Canadas tredje beste restaurant. Foto: Mari Bareksten

– Rettene er inspirert av barndommen min i Canada og bestefars dim sum, sier den unge kjøkkensjefen og serverer oss «Grandpas Fun Guo» – en dumpling fylt med kylling og trøffel.

– Dette er den første retten jeg lærte å lage, sier han stolt.

ARTISTERI I HONG KONG

Verdens beste matmarked

Inspirasjon henter han også fra byens berømte mathall, St Lawrence Market – kåret til verdens beste matmarked av National Geographic. Her selger rundt 120 forhandlere alt fra kanadisk vin til lønnesirup. Markedet har vært en naturlig møteplass i over 200 år, og ble i sin tid opprettet som et sted hvor bønder i nærområdet kunne selge sine produkter.

Fra second-hand rundt Kensington Market og Queen Street West til lokale designere som Haight & Ashbury og Jessica Rose – Torontos shoppingtilbud er stort og variert. Foto: Mari Bareksten

Fra second-hand rundt Kensington Market og Queen Street West til lokale designere som Haight & Ashbury og Jessica Rose – Torontos shoppingtilbud er stort og variert. Foto: Mari Bareksten

I dag kommer både kokker, turister og lokale for å handle og spise lokale spesialiteter som Butter Tart, Peameal Bacon Sandwich og isvin. Utenfor Toronto ligger en av Canadas beste vinområder Niagara, hvor blant annet den tidligere hockeystjernen Wayne Gretzky har sin egen vingård. Utflukter til vingårdene og til Niagara Falls er populære dagsutflukter fra storbyen.

Bar Raval ligger i nærheten av Kensington Market og er inspirert av Baskerlands Pintxos-barer. Foto: Mari Bareksten

Bar Raval ligger i nærheten av Kensington Market og er inspirert av Baskerlands Pintxos-barer. Foto: Mari Bareksten

Vintage og parkliv

Men Toronto har mer å by på enn matmarkeder og vågale restauranter. Langs Queen Street West ligger vintagebutikkene på rad og rekke, innimellom finner vi hippe designerbutikker og kunstgallerier. Området som strekker seg fra Bathurst Street til Gladstone Avenue ble av Vogue Magazine kåret til verdens nest hippeste distrikt, kun slått av Tokyos Shimokitazawa.

Her er også den hyggelige parken Trinity Bellwoods Park. For Toronto er ingen urban jungel, byen har over 1600 parker i alle former og fasonger. Grønn er også storbyens egen lille øygruppe – Toronto Islands som kun ligger en kort fergetur unna. Med kritthvite strender, sjarmerende kafeer og den beste utsikten til byens imponerende skyline er øyene vel verdt et besøk.

15 EVENTYRLIGE CRUISE

Piknik og strandliv 

– Jeg anbefaler å leie sykkel og kjøpe en piknik-kurv, sier Maura McIntyre (55),  eier av den økologiske og bærekraftige kafeen Island Cafe på Ward’s Island (som er en del av Toronto Islands). Grønnsakene gror hun selv i kafeens grønnsakshage.

Vi slenger oss på sykkelen og ruller av gårde, forbi grønne enger og over idylliske broer. På øyene er det fire strender (hvorav en er en nudiststrand), som alle er knyttet sammen av små broer.

Yu Youn fra Sør-Korea utforsker Toronto Islands fra sykkelsetet – her finnes både strender og koselige kaféer.

Yu Youn fra Sør-Korea utforsker Toronto Islands fra sykkelsetet – her finnes både strender og koselige kaféer.

Fremfor oss ser vi det berømte CN-tårnet – som frem til Burj Khalifa i Dubai ble ferdigstilt i 2010 holdt rekorden for verdens høyeste tårn. man kan komme opp i toppen, men de fleste enes om at tårnet er mye finere fra avstand.

Reisevennlig mote

Tilbake i byen tar vi turen mot enda et hyggelig nabolag – historiske Distillery District. De røde viktorianske mursteinbygningene var tidligere en del av Gooderham & Worts spritdestilleri. Destilleriet som ble grunnlagt i 1832, var mot slutten av 1860-årene verdens største. I dag har unike restauranter, mikrobryggerier, barer og designbutikker flyttet inn. Området har som mål å være et samlingspunkt for kunst, kultur og kulinariske opplevelser, men samtidig reflektere fortidens historie. Derfor er de gamle industribygningene vel bevart. I klesbutikken med samme navn selger Jessica Rose (32) reisevennlige kjoler.

Toronto er både kul og hipp Foto: Mari Bareksten

Toronto er både kul og hipp Foto: Mari Bareksten

– Flere og  flere uavhengige butikker har etablert seg i området. Et fint tilskudd til shoppingsentrene og merkebutikkene i det sentrale Toronto, synes den lokale designeren.

Distillery District har også blitt brukt til å spille inn scener fra flere kjente filmer, som Cinderella Man og Chicago – mye på grunn av de gammeldagse omgivelsene.

FLERE SAKER FRA CANADA FINNER DU HER
På bystranden Sugar Beach er det også mulig å sole seg. Foto: Mari Bareksten

På bystranden Sugar Beach er det også mulig å sole seg. Foto: Mari Bareksten

Jazzbyen

For filminteressen er sterk i byen som huser en av verdens mest kjente filmfestivaler. Hvert år i september fylles byens fortau og kinosaler av ivrige filmentusiaster – neste gang for 40 gang. Men byen arrangerer også mange andre festivaler. For utenom filmfestivalen er også byens jazzfestival et populært arrangement og går av stabelen mot slutten av juni, begynnelsen av juli. Byen har også mange jazzklubber som er åpne året rundt.

Vi runder derfor av vårt Toronto-besøk på en av dem – Jazz Poetry Cafe i Kensington Market. Her har Sean Pascalle (38) transformert det som tidligere var en gammel garasje til en hjemmekoselig jazzklubb med en sjarmerende bakgård.

– Jeg ville skape et sted hvor unge jazzmusikere kan utforme seg og finne sin egen identitet, sier Sean.

Akkurat som Toronto har funnet sin. Internasjonal og stilig, men likevel lokal og sjarmerende.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN