Hva er Den blå lagune?

Den blå lagune ble skapt i 1976, av spillvann fra det geotermiske kraftverket like i nærheten, Svartsengi. Før vannet slippes ut i bassenget, har det også avgitt varme til kommunens varmtvannsanlegg. Nå høres dette kanskje veldig lite romantisk ut, men slapp av. Beliggende midt i en svart ørken av knudrete lavastein, og med melkeblått vann under et evig slør av røyk, er Den blå lagune virkelig en opplevelse for alle sanser – og svært svært behagelig.

Hvor ligger den?

Den blå lagune ligger i lavafeltet Grindavik på Reykjaneshalvøya, cirka fire mil fra Reykjavik og to mil fra flyplassen på Keflavik.

Hvordan kommer jeg meg dit?

Det er enkelt å reise til Den blå lagune med buss. Både Reykjavik Excursions, Iceland Excursions og Bustravel Iceland tilbyr bussturer dit fra både Reykjavik og Keflavik. Du kan også ta lagunen på veien mellom flyplassen byen, også med buss. Hvis du kommer med leiebil – og Den blå lagune er et perfekt mellomstopp på veien tilbake til flyplassen før du leverer bilen – er det stor parkeringsplass utenfor. Parkering er gratis. Følg skilting til Bláa lónið.

Når er beste tid å besøke Den blå lagune?

Åpningstider er 08-22 i høysesongen fra 1. juni til 31. august, og 10-20 resten av året. Du får lov til å være i lagunen i inntil 30 minutter etter stengetid. I jula er det reduserte åpningstider. Billetten er gyldig hele dagen – du kan til og med forlate området og dra tilbake senere samme dag, da må du bare si ifra til resepsjonisten som vil oppbevare armbåndet for deg mens du er avgårde.

Det er færrest folk om ettermiddagen. Og tirsdager og onsdager pleier å ha mindre besøk enn resten av uka. Vintermånedene er også mindre besøk enn sommermånedene. Aller travleste tid er mellom kl. 10 og 14. Spesielt om sommeren vil det da lønne seg å ha kjøpt billetten online.

Her finner du flere artikler fra Island!

Hva med bagasjen?

Det fins bagasjeoppbevaring i samme bygg som billettsalg og inngang, også for store kolli.

Hva må jeg ha med meg?

Det eneste du virkelig trenger, er badetøy – selv om du også kan leie i resepsjonen. Du bør også ha med deg en god balsam til håret. Vannet i Den blå lagune er både salt og svært mineralholdig, og selv om fins både såpe og balsam i fellesdusjene, vil håret være en gigantisk floke etter besøket. Så ta med egen. Med mindre du har en av luksuspakkene, trenger du også håndkle, og gjerne en badekåpe (det er kjekt hvis du har tenkt å gå rundt bassengene på land). Også håndklær og badekåper kan leies. På dager med sterk sol kan det være kjekt med solbriller.

Hvordan foregår besøket?

Du kan bestille billetter på forhånd eller kjøpe dem når du kommer frem. I de mest travle periodene kan det være ventetid på å komme inn til selve anlegget. Ved inngangen får du utdelt et armbånd. Pass på dette! Armbåndet er både nøkkel til garderobeskapet ditt, og kan brukes til å betale for drikkevarer i baren i bassenget. (Det går ikke an å betale med kort eller kontant, kun armbåndet).

Lystavler viser hvilke garderober som har ledig plass – akkurat som i parkeringshus. Finn en garderobe og deretter et ledig garderobeskap. Du aktivere skapet med armbåndet når du låser det. Alt av verdisaker bør legges i skapet, og sjekk at det er låst før du går inn i dusjen. Det er obligatorisk å dusje før du går i selve bassenget.

Armbåndet (og eventuelle ting du har leid eller fått inkludert i billetten) leveres inn ved utgangen, der betaler du også for det du har kjøpt med armbåndet.

Det anbefales at du ikke har på deg smykker, da de kan reagere med det spesielle vannet i lagunen.

Hvor dyp er Den blå lagune?

Bassenget er fra 0,90 til 1,60 meter dypt.

Hvordan er vannet?

Temperaturen i vannet er på mellom 37 og 40 grader. Det inneholder alger samt mineraler som silisiumdioksid og svovel. Det er silisiumdioksiden som gir den blålige fargen, selve vannet er egentlig hvitt. Bassenget renser seg selv, og vannet skiftes ut av seg selv i løpet av 40 timer.

Hva må jeg passe på i vannet?

Det kan være glatt på bunnen. Ellers er det bare å kose seg. Og husk at Den blå lagune er nokså stort. Det er ofte mulig å komme seg litt vekk fra hordene, selv når det er mange mennesker i vannet.

Kan jeg ta bilder?

Det er lov å ta bilder til privat bruk i Den blå lagune. Det fins også en utsiktsplattform som gir et godt oversyn over bassengområdet. Hvis kameraet ditt ser veldig profesjonelt ut, vil du trolig få spørsmål, siden pressefolk trenger spesiell tillatelse for å fotografere i Den blå lagune.

Hva koster billettene?

Billigste billett koster 35 euro (45 i høysesong) for voksne og 20 euro for 14-15-åringer. Du kan også kjøpe dyrere pakker, som inkluderer alt fra håndkle og gratis drink i bassengbaren til spaprodukter, bord i restauranten og inngang i VIP-området. 

Kan jeg besøke Den blå lagune med barn?

Barn mellom 2 og 13 får gratis inngang, så sant de er sammen med voksne. Hver voksne får maks ha ansvaret for to barn. Barn mellom 2 og 8 år må også ha på seg svømmeringer i lagunen. Disse fås lånt gratis. Lagunen har en nedre aldersgrense på 2 år. Mindre barn får imidlertid lov til å være i barnevogn på land mens foreldrene bader.

Hva kan jeg gjøre der?

I tillegg til å kose deg i vannet, er en rekke ting inkludert i inngangsbilletten. Det fins sauna og dampbad i tillegg til et fossefall, avslapningsrom og utsiktsplattform. Flere steder rundt bassenget finner du den hvite ansiktsmasken Silica Mud Mask, som skal være på huden i minst fem minutter før du vasker den av.

Mot betaling kan du også få både massasje og andre spabehandlinger i vannet (i en separat del av lagunen). Det arrangeres også guidede turer minst to ganger om dagen.

Hva med mat?

Det er ikke lov å spise eller drikke medbragt, men du kan kjøpe mat og drikke i LAVA Restaurant eller den enklere Blue Café. Det er også en liten bar midt i bassengområdet.

Tilbake til hovedsiden.