Sharon Rosario fikk flipflops til sommerferien, og når skoene var utslitt, visste hun at ferien var over. Foto: Torild Moland

Sharon Rosario fikk flipflops til sommerferien, og når skoene var utslitt, visste hun at ferien var over. Foto: Torild Moland

Sharon Rosario (54) graver tærne ned i den myke sanden på Shoys Beach, der palmene som vaier i vinden og bølgene som slår mot stranda er det eneste som bryter stillheten.

Hit kom de krabbende gjennom mangroveskogen da hun var liten, omtrent akkurat som vi har gjort i dag. For selv om det er mer folk på St. Croix nå enn da Sharon var liten, er dette fortsatt den minst besøkte av de tre øyene som utgjør De amerikanske jomfruøyene, tidligere Dansk vestindiske øyer.

LES OGSÅ: LIVING LA VIDA LOCA PÅ PUERTO RICO

Dansk-norske aner

Fra 1660-tallet og frem til de ble solgt til USA i 1917, var nemlig de tre øyene St. Croix, St. Thomas og St. John samlet under kongeriket Danmark. Siden Norge var i union med Danmark i deler av perioden, kan vi vel si at de også var litt norske…?

Danskene har alltid elsket Jomfruøyene. Årlig er det over 20 000 av dem på ferie for å nyte karibisk solskinn og strandliv, i tillegg til å oppleve den skandinaviske historien. Når Norwegian åpner direkterute fra København i november blir det helt sikkert ikke færre.

For her venter alt nordboer kan ønske seg i vinterkulda: en uimotståelig miks av løssluppen calypso-reggae-stemning, ensomme hvite sandstrender, og alt avhengig av hvilken øy du velger – rock´n roll eller ro.

Courtney (25) og Glenn Feaser (25) fra Philadelphia valgte St. Croix fordi det er den roligste av øyene, og har finnet sitt paradis på Shoys Beach. Foto: Torild Moland

Courtney (25) og Glenn Feaser (25) fra Philadelphia valgte St. Croix fordi det er den roligste av øyene, og har finnet sitt paradis på Shoys Beach. Foto: Torild Moland

Masse opplevelser

– Vi gjorde faktisk mye research på Jomfruøyene, og St. Thomas virker mer som party og full av cruiseturister. Så vi valgte St. Croix, det er roligere og mer tilbakelent. Og vi bare elsker det – her har vi jo en helt magisk strand nesten for oss selv! sier Courtney (25) og Glenn Feaser (25) fra Philadelphia fornøyd der de sitter ganske alene på Shoys Beach.

Paret har leid seg en leilighet og bil og oppdager øya helt på egenhånd. For om St. Croix ikke er så stor, er det mer enn nok å gjøre her likevel. Avsidesliggende strender, USAs mest østlige punkt, fotturer til vakre fossefall, sukkerplantasjer, romdestilleri og noe av Karibias beste dykking.

MALDIVENE: SLIK FÅR DU PARADIS PÅ BUDSJETT

Cruzian Confusion

– Vi har masse flott natur, som dere vil oppdage, men for skandinaver er jo historien her også spesielt interessant, sier Sharon Rosario, som i tillegg til å være vår lokale følgesvenn, egentlig jobber på Turistkontoret på øya.

Sukkerplantasjer og slavehandel var på 1600-1700 for Danmark det olje er for Norge i dag. Sukkermassen ble skipet til København, raffinert på store fabrikker og videresolgt i Europa.

I dag er ingen av sukkerplantasjene i drift lenger, men man kan få et inntrykk av historien ved å besøke romdestilleriet til Cruzan Rum.

I Christiansted er det lett å finne roen, for her er det ganske stille. Foto: Torild Moland

I Christiansted er det lett å finne roen, for her er det ganske stille. Foto: Torild Moland

– På begynnelsen av 1900-tallet var St. Croix faktisk en av de rikeste øyene i Karibia, takket være sukkerplantasjer, romproduksjon og slavearbeid, forteller guiden Jah-Neisha Withey (30) på Cruzan.

Annaberg var i sin tid en av de største sukkerfabrikkene på St. John, og ruinene er vel verdt et besæk. Foto: Torild Moland

Annaberg var i sin tid en av de største sukkerfabrikkene på St. John, og ruinene er vel verdt et besæk. Foto: Torild Moland

Alt fikk en brå slutt da Danmark bestemte at slavehandel var forbudt fra1803.

– Så dette er det eneste historiske destilleriet som fortatt er i drift.

Turen avsluttes med en gratis drink i destilleriets bar. Og bare så dere er advart – drinken heter Cruzian Confusion av en grunn…

HØYDEPUNKT: ST. CROIX
Seilferie i egen båt er egentlig beste måte å oppleve Jomfruøyene på. Foto: Torild Moland

Seilferie i egen båt er egentlig beste måte å oppleve Jomfruøyene på. Foto: Torild Moland

Et lite stykke paradis

Og mer rom skal det bli. For man kan ikke være på en karibisk øy og ikke dra på booze-cruise. Her er de dog av det snillere slaget, og vi blir hentet på brygga av tre staute karer fra Big Beards i en storslagen katamaran. Nå skal vi ha en dag på sjøen og oppleve Buck Island – nasjonalpark og øyrikets mest populære utflukt.

– Dette er jo enda bedre enn vi hadde trodd, stråler kjærestparet Kelly Tan og Michelle DeMeyer fra San Francisco der de ligger på dekk og slapper av etter en snorkeltur med skilpaddene på Buck Island.

– Vi så skilpadder, en stor gruppe med små sitronhai, masse fisk – alt rett utenfor stranda.

Etterpå er det noe så underlig som guida snorkeltur gjennom revet, der plakater under vann (ja, vi er i Amerika) forklarer hva man ser eller ihvertfall kan se.

– Jeg bare elsker Buck Island! Uansett hvor mange ganger jeg har vært her før, er det deilig å få litt vind i håret og se de nydelige strendene, sier Sharon.

Og om hun, som er vokst opp i disse omgivelsene, aldri går lei, så går ihvertfall ikke vi lei.

HØYDEPUNKT: ST. THOMAS

Deilig å være dansk – i Karibia!

Det gjør ikke den danske guiden Simon Larsen (65) heller, en av mange dansker som har slått seg ned i øyriket permanent.

– I 1820 var dette Danmarks nest største by, forteller Simon mens han loser en gruppe danske turister gjennom gatene i hovedstaden Charlotte Amalie på St. Thomas.

– Og dette, Bank of St. Thomas, var den første banken i Danmark, fortsetter han og peker på en vakker, gul bygning med hvite vinduskanter og smijernsterrasse.

Det danske flagget vaier fortsatt over en rekke bygninger, og gatene har navn som Dronningensgade (som amerikanerne synes er vanskelig å si og derfor bare kaller Main Street), og Kronprinsensgade. I åssidene oppover fra sentrum heter gatene fortsatt Krystallgade, Borgergade og Bjerggade.

Glady's er mer enn en kafe i sentrum av Charlotte Amalie – det er en institusjon. Selvprodusert hotsaus er hovedattraksjonen. Foto: Torild Moland

Glady’s er mer enn en kafe i sentrum av Charlotte Amalie – det er en institusjon. Selvprodusert hotsaus er hovedattraksjonen. Foto: Torild Moland

Her er det ikke vanskelig å se at øyene en gang i tiden var en del av det dansk-norske kongeriket.

På 1700- og 1800-tallet var Charlotte Amalie en av de viktigste havnene i hele Karibia, og det kom over 2500 skip hit i året for å handle i hovedsakelig sukker og slaver.

HØYDEPUNKT: ST. JOHN

Danske konger og dronninger.

I dag er det en trivelig, fargerik karibisk by med trange smug og brosteinsbelagte gater. De spreke kan gå de 99 (eller egentlig 103) trappetrinnene fra Kongensgade til et av byens beste utsiktspunkt på toppen. De latere kan nyte livet nede i sentrum, og om ikke annet kjøpe med seg den berømte hotsausen til Glady´s i restauranten ved samme navn.

Familien Kalleland/ Widvey har byttet ut Haugesundregn med karibisk sol og varme på heltid. Foto: Torild Moland

Charlotte Amalie er også en av de mest populære cruisehavnene i hele Karibia. Daglig er det 3-5 båter i havnen, så etter en historisk rundtur er det egentlig best å komme seg videre. Charlotte Amalie er ikke et sted man henger lenge.

– Vi er nesten aldri nede i Charlotte Amalie, ingen fastboende er der, forteller det norske paret Øystein Kalleland (30) og Ingrid Marie Widvey (30).

– Alt for mange cruiseturister. Vi er heller i Red Hook, der er det livlige barer og gode restauranter.

En hengekøye på Coki Beach er ikke så dumt. Foto: Torild Moland

En hengekøye på Coki Beach er ikke så dumt. Foto: Torild Moland

Livet er en strand

St. John er øya med minst folk, men har likevel byen med best shopping og kafeer. Om du ikke bor her, så kom ihvertfall på en dagstur. Foto: Torild Moland

St. John er øya med minst folk, men har likevel byen med best shopping og kafeer. Om du ikke bor her, så kom ihvertfall på en dagstur. Foto: Torild Moland

Siden pakker de kanskje et strandhåndkle og setter landcruiseren mot Coki Beach, om ikke den vakreste, så iallefall den mest stemningsfulle stranda på øya. Her er fargerike boder i himmelblått, regnbuefarger og solgult, med fristende hammocker hengende på utsiden og kalde øl i en boks på innsiden. Utenfor stranden venter sulten fisk – som helst vil mates med hundekjeks – og undervanns”akvariet” Coral World Ocean Park.

Dykkerutstyret tar du på deg rett på stranden og vasser ut i det varme vannet. Enklere kan livet ikke bli, og det var hovedgrunnen til at paret flyttet hit i fjor med datteren Sophia (5).

– Vi er vel det du kan kalle klimaflyktninger, sier de i munnen på hverandre og ler.

For det stemmer jo – lei av været hjemme i Haugesund så de seg om etter et varmere sted å slå rot. Ingrid Marie har tidligere bodd i USA; men dit ville Øystein absolutt ikke. Da er Jomfruøyene en god mellomting; amerikanske, men ikke helt.

Øytid

Her har de funnet en levevei i å leie ut sitt eget hus og leilighet, og ser ikke for seg å flytte hjem med det første.

– Mange får litt island blues av å komme hit, det er jo små forhold. Men for oss som kommer fra et lite sted utenfor Haugesund, er det helt perfekt. Vi elsker det.

Magens Bay regnes som en av de aller fineste strendene på St. Thomas, ikke helt uten grunn. Foto: Torild Moland

Magens Bay regnes som en av de aller fineste strendene på St. Thomas, ikke helt uten grunn. Foto: Torild Moland

Og hva er vel egentlig ikke å elske, når dagene kan fordrives med å se etter skilpadder, slikke sol og javelda, jobbe litt innimellom. Livet går adskillig saktere her enn hjemme i Norge.

– Helst ville vi bodd på St. John, forteller Ingrid en dag vi tar fergen over til naboøya.

Ikke alle verdens hovedsteder er like innbydende som Charlotte Amalie, sm er finest litt vekk fra sentrum der cruiseturistene tråkker. Foto: Torild Moland

Ikke alle verdens hovedsteder er like innbydende som Charlotte Amalie, sm er finest litt vekk fra sentrum der cruiseturistene tråkker. Foto: Torild Moland

– Dette er min absolutte favoritt. Det er mye roligere her, det gresser skilpadder rett utenfor strendene, og Cruz Bay er det koseligste byen med den beste shoppingen i hele Jomfruøyene, mener hun.

Men av praktiske grunner, som at kundene stort sett er på St. Thomas, er det der de har endt opp. Så får det heller bli hyppig med utflukter. Slik som vi skal i dag.

Og Cruz Bay har virkelig de fineste butikkene, hvor kunstnere har slått seg ned og åpnet egne utsalg eller startet butikk med varer de selv liker. Det er bare å vandre rundt i den lille byen – det er én hovedgate og vanskelig å gå seg vill – titte inn et sted og slå av en prat.

Her går det meste på øytid. Og det var vel derfor både de og vi kom hit i utgangspunktet – for å finne litt ro.

Norwegians nye rute åpner 6. november 2015, så da er det bare å pakke flipflopsene – og se hvor lenge de varer.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN