Vi kjører i ensom majestet ned til bunnen av Ngorongoro nord i Tanzania. Foto: Runar Larsen

Vi kjører i ensom majestet ned til bunnen av Ngorongoro nord i Tanzania. Foto: Runar Larsen

Vi ruller i lavgir ned den bratte grusveien fra kanten av vulkanen og gjennom en aveny av akasietrær til bunnen av krateret. Det er et par millioner år siden vulkanen eksploderte i et inferno av lava og aske og kollapset som en perfekt gryte – også kjent som en kaldera.

Men denne formiddagen lengst nord i Tanzania braker det løs igjen.

LES OGSÅ: SAFARI I OKOVANGO

På liv og død

Nå er det imidlertid kampen for tilværelsen som skaper gnister. Krateret er hjem for både plantespisere og rovdyr, så daglig utspiller det seg drama her på liv og død. Det går knapt et minutt før vi ser den første flokken med løver. Og i motsetning til hva som så ofte er tilfellet på safari, er denne gjengen i full aktivitet. Det er fortsatt frokosttid, og de store kattene har sett seg ut en horde med gnu.

Vulkanen Ngorongoro er relativt liten og oversiktlig, og sånn sett veldig annerledes enn nærliggende Serengeti – som jo betyr «uendelig slette». Den kollapsede vulkanen er ingen gigant i geografisk sammenheng, men du verden for et mektig dyreliv. På 250 km2 holder omtrent 30 000 dyr til på permanent basis, og enhver kjøretur ned fra kanten av vulkanen er starten på magiske møter med så godt som alle dyrene du kjenner på savannen.

Jaktfiasko

– Jakten ledes som regel av hunnløven, siden de er mindre og kjappere, forteller sjåfør og guide Joseph Swai.

Han har sett dramaet utspille seg tusenvis av ganger, og vet godt hva som kommer til å skje.

Ngorongoro er Tanzanias aller mest populære steder for safari. Foto: Runar Larsen

Ngorongoro er Tanzanias aller mest populære steder for safari. Foto: Runar Larsen

– Siden bilene ikke er en trussel for dem, forsøker de å utnytte kjøretøyene til sin fordel, bemerker guiden mens løveflokken nærmer seg et stadig økende antall landrovere hvor nysgjerrige turister stirrer storøyd gjennom kikkerter og kamera.

Og ganske riktig:

Løvene lister seg nesten helt inntil safaribilene for å skjule seg for det som kan bli dagens frokost. De er så nære vinduet på bilen at vi kunne strukket ut hånda og klappet den på ryggen. Ingen faller for fristelsen; det ville i så fall vært noe av det siste de gjorde her i livet. Tre hunnløver leder an. Så fort de er innenfor rekkevidde sprinter kattedyrene mot sine mål. Gnuene har ant fred og ingen fare, men fyker plutselig opp i samlet flokk. Støvskyen står som en vegg mot løven som har nærmet seg mest.

Vel nede i bunnen møter vi tallrike løver – og andre turister. Foto: Runar Larsen

Vel nede i bunnen møter vi tallrike løver – og andre turister. Foto: Runar Larsen

Det blir for langt. Kattedyrene gir opp jakten etter å ha skremt klovdyrene på flukt. De trasker rolig mot skyggen av et tre. Vi puster ut etter åpningsnummeret av Ngorongoros eventyrlige show. Men dette er hverdagskost på safari i Ngorongoro.

Velkommen til en naturopplevelse uten sidestykke.

SLIK FÅR DU SETT «THE BIG FIVE»
Det er kort mellom dyreopplevelsene i Ngorongoro. Foto: Runar Larsen

Det er kort mellom dyreopplevelsene i Ngorongoro. Foto: Runar Larsen

Turistmagnet

Afrikas svar på Edens hage er et unikt dyrereservat mellom Victoriasjøen og Kilimanjaro i Tanzania. Formet som en kjempemessig dyp tallerken med diameter på 20 kilometer og nesten loddrette sider gir geografiske rammer som tatt ut av en drøm: Det er en uforglemmelig opplevelse å skue over savannen fra kanten, og det enorme tallet av ulike arter nede i gryta gjør at Ngorongoro er et av de beste stedene for dagsturister på safari i hele Afrika.

– Noen liker det godt, andre synes det blir for mye av det gode, mener Joseph Swai.

Med utgangspunkt i byen Arusha ved foten av Kilimanjaro, er Nord-Tanzania stappfull av nasjonalparker og safariopplevelser i verdensklassen. De færreste planlegger en rundreise i landet uten å besøke Ngorongoro. Vulkanens naturlige skjønnhet og ekstreme tetthet av dyreliv er derfor både en åpenbaring og forbannelse:

Det kan altså bli veldig mange om beinet på samme tid, og er du av typen synes opplevelsen er best når du ser flere løver enn biler, er det viktig å være tidlig ute når porten til parken åpner. Eller kjøre inn seint om ettermiddagen.

I 1979 fikk Ngorongoro Conservation Area plass på Unescos verdensarvliste. Der er en utmerkelse som forplikter. Derfor er hvert kjøretøy begrenset til seks timer i det beskyttede naturreservatet, og ingen har adgang etter solnedgang. Det finnes ingen bebyggelse i krateret, så alle hotell og camper ligger oppe på selve kanten. Ikke at det gjør så mye; utsikten er uslåelig.

Det er ingen bebyggelse nede i selve krateret, og de nærmeste hotellene ligger på kanten av vulkanen. Her er det også uslåelig utsikt ned til vulkanens sletter. Foto: Runar Larsen

Det er ingen bebyggelse nede i selve krateret, og de nærmeste hotellene ligger på kanten av vulkanen. Her er det også uslåelig utsikt ned til vulkanens sletter. Foto: Runar Larsen

Det er altså et naturlig drama som utspiller seg nede i krateret hver eneste dag – og spesielt når det gryr mot ny dag.  Gnu, sebra, bøfler, struts, flodhest og utallige flotte fuglearter er du nærmest garantert å komme i nærkontakt med. Mange safarigjester blir nærmest besatte av å krysse av «The Big Five»; dette er en historisk betegnelse på fem store dyr som var kjent som de gjeveste jakttrofeene: elefant, løve, bøffel, leopard og neshorn.

Etter seks timer med intense naturopplevelser, er det ingenting som smaker bedre enn en kald drikke og bålkos i campen på kanten av krateret. Foto: Runar Larsen

Etter seks timer med intense naturopplevelser, er det ingenting som smaker bedre enn en kald drikke og bålkos i campen på kanten av krateret. Foto: Runar Larsen

Ngorongoro er et av de beste stedene å se denne kvintetten på kort tid. Området er ikke større enn at du får med deg det meste på en dag. Men som safariturister er vi alle ulike. Mens noen synes det holder å krysse av levende severdigheter på en liste, er andre mer opptatt av å studere dyrelivet over tid.

FLERE SAFARISAKER FINNER DU HER
En masai passer på at skumle dyr ikke kommer for nærme. Foto: Runar Larsen

En masai passer på at skumle dyr ikke kommer for nærme. Foto: Runar Larsen

Luksus på kanten

Siden alle turister må være ute av krateret før klokka seks om kvelden, finnes det heller ingen overnattingssteder her nede. Men på høyden med utsikt over området ligger flere luksuriøse camper, hvor stil og kostnad er skyhøy. &Beyond Ngorongoro Crater Lodge er kjent som den desidert mest eksklusive, men herligheten koster skjorta.

Reiser du med skreddersydd opplegg og i regi av en renommert turoperatør er det imidlertid mulig å få innpass i leirer som er god for en konge men til prisen for en knekt. Vi testet Lamalas teltleir. Slår du sammen camping med litt glamour, finner du beskrivelsen som passer denne typen steder: Glamping!

Så fort sola er gått ned, er alle safarigjestene på plass rundt bålet for å diskutere dagens opplevelser. Med godt i glasset og varme fra bålet er alt lagt til rette for flotte kvelder på kanten av Afrikas safarikjendis nummer en. Den obligatoriske solgangsdrinken blir til tre, og da ringer kokken i bjella for å markere at middagen er servert. Du får med andre ord noe av det beste både av naturens drama og menneskeskapt luksus på safari i Ngorongoro nord i Tanzania. 

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN