Ørretfiske, rullende åser og furuskog. Nyika er nasjonalparken som overrasker! Foto: Runar Larsen

Det knitrer i furukubbene inne i peisen. Selv landet som markedsfører seg som «Afrikas varme hjerte» trenger litt starthjelp tidlig en kjølig søndagsmorgen. Ute på terrassen foran Chelinda Lodge i Nyika nasjonalpark rører Ray Aucott (68) ut sukker i en varm kopp te med melk.

– Dette er jo bare så britisk. Bortsett fra sebraflokken der nede, da, stråler mannen som er på sin første afrikareise i et av kontinentets minste nasjoner.

Malawi beskrives ofte som Afrika for nybegynnere, men det er et like fint reisemål for den som har vært på kontinentet hundre ganger. Dette er annerledes-Afrika – unikt på alle måter.

– Her kunne jeg stått i all evighet. Dette er terapi, fastslår Ray – vel vitende om at vi straks skal ut på safari i landskapet som minner aldri så lite om grønne Yorkshire, det skotske høylandet eller frodige Toscana – men som altså er en del av Malawi sørøst på det afrikanske kontinentet.

LES OGSÅ: SAFARI FOR FREMTIDEN

Forvent det uforventede

Gresskledde høyder bølger helt ut mot horisonten. Vi trenger ikke en gang gå ut av døra fra trehusene for å nyte synet av elegante gaseller og gressende sebra. Pinjeskogen som ble plantet her da britiske koloniherrer ønsket å utvinne tømmer for papirproduksjon tidlig på 1900-tallet skjuler også en av verdens mest majestetiske skapninger.

Nyika-platået nordvest i Malawi er et av Afrikas mest spesielle landskap. Foto: Wilderness

Nyika har en av Sentral-Afrikas største bestander av leoparder. Har du vært på safari, vet du at det ikke betyr så mye. Leoparder er ekstremt gode til å leke gjemsel.

– Om vi får se dem? Kanskje! Jeg har krysset fingrene. Men leopardene ser nok oss, smiler safariguiden Watson Mahoni (42).

Akkurat som på savannen setter vi oss inn i landroveren og humper ut i dyrenes rike, armert med kamera og kikkert. Watson har imidlertid en overraskelse på lur før vi kjører ut på de gresskledde åsene. For akkurat i det følelsen av at vi lever livet på det skotske høyfjellet var i ferd med å slippe, henter Watson fram en fluefiskestang.

– Har noen av dere fiskelykke?

Prøver fiskelykken! Foto: Runar Larsen

Ukjent terreng

Malawi er ikke landet du hører mest om i nyhetene. Her skjer det sjelden mye som vekker internasjonal oppsikt. Kanskje har du fått med deg at artisten Madonna har adoptert flere barn herfra. Er du opptatt av akvariefisk, vet du at de knallgule ciklidene har sin opprinnelse fra Malawisjøen – en enorm innsjø og selve hjertet av Malawi.

Dette er også en av verdens fattigste nasjoner, med skyhøy arbeidsledighet, relativt lite organisert industri og enormt behov for bedre infrastruktur. Brorparten av innbyggerne er bosatt i enkle kår på landet, og ifølge FNs fattigdomsindeks lever 70 prosent av befolkningen på omtrent én dollar dagen.

Nyika nasjonalpark byr på spennende dyremøter. Foto: Runar Larsen

Her oppe i Malawis karakteristiske høyfjell er det fint lite som vitner om økonomiske utfordringer og fattigdom. Foruten to små lodger og en og annen bygning for parkvoktere er det øde landskap på alle kanter. La pulsen senke seg, finn roen blant åser og innsjøer, eller svett litt på en sykkeltur blant eksotiske dyr.

Jepp – her er det fritt fram til å tråkke rundt på nettverket av grusveier helt på egen hånd. Hvor var det leoparden gjemte seg, sa du?

De grasiøse kattedyrene glimrer med sitt fravær, men australske Ray er i sitt ess:

– Hyenene var så nære bilen av vi kunne tatt på dem!

AFRIKAS 10 BESTE SAFARIER

Nytt perspektiv

Wouter Verelst fra Belgia (34) er på motorsykkeltur med en kompisgjeng.  De har kjørt fra hovedstaden Lilongwe, og ankommer Nyika etter mørkets frambrudd – omtrent samtidig som vi returnerer til lodgen fra en leopardfri men likevel spennende safari.

Malawi er fattig, men trygt og smilene blant lokalbefolkningen sitter som regel veldig løst. Foto: Runar Larsen

På nesten 2000 høydemeter kan det bli kjølig om kvelden og gjestene samles foran peisen for å dele historier og en flaske vin.

– Jeg elsker denne delen av landet. Urørt og vakkert. Nesten ingen turister, sier Wouter som jobber for Satemwe Tea Estate sør i landet. Hjertet hans er for lengts tapt til det lille landet i Afrika, og håpet er at teproduksjonen skal fungere verdiskapende. Her trengs det nemlig litt drahjelp.

Spennende varer på markedet. Foto: Runar Larsen

Ferier kan være deilige avbrekk fra hverdagens bekymringer. Det kan også være gode anledninger til å sette våre egne problemer i perspektiv.

Et land i utvikling 

Ankommer du Nyika med fly, er det vanskelig å få grep på hva slags land Malawi egentlig er.

– Dersom du leser en bok om u-landsproblematikk, ser du raskt at Malawi passer mange beskrivelser, sier Wouter – og ramser opp:

– Den største utfordringen er ukontrollert folkevekst. Da jeg først kom til Malawi i 2009 var de 13 millioner. Nå er de oppe i 17-18 millioner innbyggere– og tallet stiger. Avskoging er også et problem. Folk mangler tilgang på strøm, og hugger skog som alternativ kilde til varme. Det kan på sikt skape klimaendringer og tørke, advarer Wouter.

Mesteparten av befolkningen bor i enkle kår på landet. Gjennom fiske og jordbruk lever mange fra hånd til munn, og Malawi regnes som en av Afrikas fattigste nasjoner. Foto: Shutterstock

Fattigdom er et relativt begrep, og i Malawi lever mange fra hånd til munn med fiske og jordbruk i enkle kår på landsbygda. De færreste har tilgang på strøm, noe som gjør fyring med kull til en essensiell del av hverdagen.

– Fra et turistperspektiv kan den manglende utviklingen være eksotisk. Men det er viktig å huske at dette virkelig er et utviklingsland. Ja, folk du møter smiler og er blide – men de er fattige, påpeker Wouter.

Lilongwe. Foto: Wikimedia

Kanskje i morgen 

Det tar en halvtime med småfly fra høylandet til vi når Lipoma Island lengst øst i Malawisjøen. Helt inn mot grensen til Mosambik ligger øya hvor tilværelsen er omtrent motsatt det folketomme høyfjellet i Nyika. Sjøen er knallblå og strendene gylne. Her kunne vi like gjerne vært ute i Det indiske hav.

Forfriskende drink? Ja, takk! Foto: Runar Larsen

Granittsteinene ved enden av den halvmåneformede sandstranda foran luksusresorten Kaya Mawa gir assosiasjoner til øya La Digue på Seychellene.

– Vil du dykke, padle eller slappe av?

Harold Mac (27) serverer velkomstdrink på terrassen til resorten hvor de pastellfargede putene og rustikke benkene er som hentet fra en interiørkatalog med fokus på «shabby chic». Dette er luksusvarianten av en strandferie – men hundrevis av mil fra det virkelige havet. Skjønt: Den enorme massen av vann er like stor som fylkene Buskerud og Telemark til sammen.

– Jeg omtaler det stadig som havet, sier Chase Vandermerwe (31).

Han er dykkerinstruktør på Kaya Mawa, men trives også godt på land.

– Avslappende og vakkert. Et perfekt sted for å slappe av etter en støvete safari. Og vannet… Krystallklart, sier han og gjør klar oksygentank for neste utflukt under vann.

Den avsidesliggende øya Likoma er Malawisjøens perle. Resorten Kaya Mawa er som skapt for bryllupsreiser og romantisk ferie for to. Foto: Runar Larsen

– Verdens beste ferskvannsdykking, slår han fast.

18 DRØMMELODGER I AFRIKA

Fiskelykke

Ute på Malawisjøen padler fiskerne rytmisk hjemover etter en lang dag med matauke. I garnet har de fargerike chambo – den lokale fisken som er så essensiell for de 12 000 fastboende– som i all hovedsak bor på motsatt side av Likoma Island.

– Det er hjertevarmen fra menneskene du møter underveis, som er det viktigste. Foto: Runar Larsen

På Kaya Mawa kan du være helt for deg selv. Eller gå hundre meter ned til stranda hvor unge gutter sorterer dagens fangst, mens de eldre fisker garn. Kanskje får du hjelpe til med å trekke trebåtene opp på stranda og sette deg ned under et baobabtre og dele en fersk mango med blide unger.

Alternativt: Plask litt i ditt private basseng mens du venter på middag. Du kan føle deg som Robinson Crusoe, men likevel ha all den komforten du kan drømme om. Kaya Mawa betyr noe sånt som «kanskje i morgen». Når skal vi reise videre? Kanskje i morgen. Sånn skal det være. Likoma er eksotisk øyliv på sitt aller beste. Null stress. Maks nytelse.

Søvnig storby

Malawi er et allsidig reisemål. Malawisjøen er landets stolthet, men du har mye godt i vente også sørover i landet.

Rustikk luksus og deilig strandliv på Likoma Island. Foto: Runar Larsen

Hovedstaden Lilongwe er ikke et sted du tilbringer mye av ferien din. Skulle du bli nødt til å tilbringe en dag eller to før eller etter ferden videre til Malawis mange høydepunkt er det heller ingen krise. Her er det uproblematisk å gå rundt i sentrum på egen hånd, og foruten kremmerne på det lille turistmarkedet og en og annen taxisjåfør på jakt etter kunder bryr de færreste seg om en enslig turist på vandring. På Harry´s Bar i Lilongwe møtes bistandsarbeidere og noen få turister til en drink om kvelden.

– Et behagelig sted å redde verden, sier en europeisk bistandsarbeider – som ikke vil at kommentaren skal knyttes til verken hans navn eller organisasjon.

Kanskje en flåsete uttalelse, men like fullt illustrerende overfor mange av organisasjonene som holder til i Malawi.

Nødig hjelp

Nesten halvparten av Malawis brutto nasjonalprodukt er bistandsmidler. Det er mye. Landet er med andre ord helt avhengig av hjelp utenfra.

I parker som Majete og Liwonde får du strålende safariopplevelser. Foto: Gjermund Glesnes

For bistandsorganisasjoner og såkalte NGOs (ikke-statlige organisasjoner) gir arbeidet resultater. Samtidig kan de ansatte nyte livet på solsiden, for i motsetning til mange land hvor bistand og nødhjelp er viktig, regnes Malawi som veldig trygt. Her er det liten fare både kidnapping, ran og overfall.

Den nye tobakken 

Det gjelder også for turister. Blant lokalbefolkningen sitter smilene løst. Både i byene, på landsbygda og på de øde øyene ute i Malawisjøen. Dette er også kjernen i budskapet regjeringen ønsker å fremme overfor potensielle turister.

– Besøkende til vårt land blir aldri sett på med de skeptiske brillene som brukes mange andre steder i verden. Vi har vakker natur, spennende dyreliv og en nydelig sjø. Men det er hjertevarmen fra menneskene du møter underveis, som er det viktigste, sier Ian Musyani, turistsjef i Malawi.

Nkhotakota regnes som den kommende stjernen. Foto: Gjermund Glesnes

I vår arrangerte Malawis regjering en internasjonal turistmesse hvor reisearrangører fra hele verden var invitert. Sånt ville vært utenkelig for få år siden, men i en tid hvor landet historisk sett viktigste eksportartikkel er i ferd med å miste sin verdi har også myndighetene skjønt at det gjelder å tenke nytt. Turisme er det nye gullet. Eller den nye tobakken, om du vil.

– Lenge har vi sittet på en gullgruve. Nå er det på høy tid at turisme blir en framtredende industri som skal sikre økonomisk vekst, sa handelsminister Henry Mussa i sin tale under reisemessen.

Og interessen for Malawi øker gradvis. I 2011 kom 750 000 utenlandske turister på besøk, mens tallet for 2017 var over 900 000. Til sammenligning så tar sju millioner mennesker turen opp i Eiffeltårnet hvert år. I et land hvor infrastrukturen og inntektskildene er begrenset, gjelder det å fremme de virkelige attraksjonene.

Safari i sør, høyfjell i nord – og havet av en innsjø som har alt fra slaraffenliv på stranda til dykking, seiling og fiske. Det burde fenge mange.

FLERE SAFARISAKER

Big Five safari

Takket være organisasjoner som African Parks har dyrelivet i Malawi fått et skikkelig løft. Foto: Torild Moland

Nabolandene Zimbabwe, Zambia og Tanzania byr på bedre safariopplevelser, men dyrelivet har for alvor blomstret opp de siste årene også i Malawi.

Den internasjonale organisasjonen African Parks har overtatt styringen av flere viltreservater og nasjonalparker, og internasjonal finansiering har sørget for relokaliseringsprosjekter av ville dyr.

Malawi er plutselig høyaktuelt som safarimål. Elefanter og løver, giraffer og neshorn. Alle har funnet sin plass i landet hvor storviltjakt med kamera heldigvis er i ferd med å erstatte den med våpen.

Majete Wildlife Reserve og Liwonde nasjonalpark er etablerte reisemål for safariturister, mens Nkhotakota Wildlife Reserve i nord er i ferd med å hente seg inn etter tider hvor tyvjegere har hatt fritt spillerom.

De fleste som reiser til Malawi ankommer med blanke ark. Så reiser de hjem igjen – heftig begeistret – med en tykk tegneblokk med fargerike minner om både sol, safari og strand i landet som er fattig på penger, men rikt på opplevelser.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN