NRK Påskelabyrintens Viggo Valle (62) tar oss hver eneste påske med på en vrien, men underholdende reise kloden rundt i «Påskelabyrinten» på NRK-radio. Inspirasjon finner han i sin egen verden.

Påskelabyrinten har jubileum

Påskelabyrinten har 30-årsjubileum! Like lenge har du vært på jobb hele påsken, nesten hvert eneste år. Du er kanskje ingen ski- og hytteentusiast?
– Helt korrekt. Jeg går meget sjelden på ski. Påskelabyrinten ble erstattet av et annet program i 1996 og -97. Da satt jeg på hytta i Grong og hadde abstinenser.

Abstinenser hadde lytterne også, som krevde labyrinten tilbake på radio. Du har stilt over 2000 spørsmål og aldri det samme. Hvor kommer inspirasjonen fra?
– Steder jeg har vært har inspirert meg til oppgaver. Jeg liker å samle på steder og opplevelser. Jeg har vært der Kennedy ble skutt i Dallas, i Elvis’ studio i Memphis og på Pearl Harbour på Hawaii. Og jeg har stor glede av å gjenfinne steder fra litteratur og musikk.

For eksempel da taxien passerte bomstasjonen New Jersey Turnpike på vei fra Newark-flyplassen til New York, måtte jeg bare synge Paul Simons «America»: Counting the cars on the New Jersey Turnpike, they’ve all come to look for America.

Jeg har mange slike gjenkjennelsessteder, særlig fra amerikansk kultur, og har stor glede av å dele denne type kunnskap med andre. Hva er da bedre enn et radioprogram med åtte, nihundretusen lyttere?

MER Å LESE: SKUESPILLER INGEBORG RAUSTØL OM SIN VERDEN

Vær ydmyk

Foruten rene fakta. Hva lærer du av å reise?
– Jeg synes det er viktig å være ydmyk overfor andre kulturer, og ikke ha en ferdig oppfatning av hvordan ting er og skal være. Vi nordmenn vet jo gjerne best, og organiserer livene våre best. Vi må være oppmerksom på at det finnes andre måter å gjøre ting på. Når man reiser kan man lettere sette seg inn i situasjonen til folk, og slik få ny innsikt, mener Viggo Valle.

Har du et eksempel?
– Jeg kjørte bil til Murmansk en tid etter at Sovjetunionen hadde kollapset, og opplevde en enorm kontrast til hvordan det var da jeg var der for første gang i 1982. Alt var mye vanskeligere nå. Det var vanskelig å få tak i varer, det var dyrt, og det var en tydelig utbredt mafiavirksomhet. Jeg skjønte hvorfor folk lengtet tilbake til sovjettiden, da de hadde jobb og mat.

Rene påskelabyrinten å komme seg på ferie

Hva er ditt favorittreisemål?
– Heim til Lofoten. I fjor tok jeg med en kamerat på vinterfiske. Vi dro om bord 150 kilo skrei på et par-tre timer! Men jeg reiser dit spesielt om sommeren når det er lyst og fint. Til barndomsheimen på småbruket Valle. Det bringer tilbake gode barndomsminner, og nå har jeg tatt alle barnebarna dit på dannelsesreise, forteller den populære programlederen i NRKs «Påskelabyrinten».

MER Å LESE: OPPLEV SKREIFISKE I LOFOTEN

Hva er ditt eget første reiseminne?
– Far min var tidlig ute med å ha bil. Men ikke gikk det bilferger, og ikke var det noen bro ut til oss på Fredvang, så den måtte stå parkert på en annen øy. Når vi skulle på ferie, måtte vi ta båt med påhengsmotor og gå et stykke bare for å komme til bilen. I Svolvær kjørte vi om bord i Skutvik-ferga, men den hadde ikke port i baugen, så far måtte rygge inn. For en som ikke kjørte bil hver dag var dette en påkjenning, og det måtte være aldeles tyst i bilen. Men det gikk alltid bra, og så kjørte vi og besøkte slekt i Trøndelag, hvor det var en opplevelse å plukke markjordbær og ville bringebær. Og til Sverige, hvor de hadde annet godteri og kalte is for «glass».

Viggo Valle drømmer om Italia

Hvor i verden får du servert den beste maten?
– Det finnes ikke bedre mat enn fersk skrei!

Hvilket språk klinger best i dine ører?
– Italiensk. Jeg har en drøm om å bo i Italia i et helt år for å lære meg språket. Italienerne er et herlig folkeslag, åpne og inkluderende, men lurer oss trill rundt noen ganger. Som den gangen vi kom til en landsby og spurte på hotellet om de hadde rom med air condition, og fikk bekreftende svar. Men der var jo ingen air condition. «But next year», sa hotelleieren. Vi falt for sjarmen og tok rommet, ler Viggo Valle.

DRØMMER DU OM ITALIA DU OGSÅ?  FINN INSPIRASJON TIL DIN NESTE ITALIA-REISE HER

Når den dagen kommer, hvor drømmer du om å reise på påskeferie?
– Det må bli til sydligere strøk. Vi var i Dubai i fjor høst og hadde en fantastisk luksusopplevelse med fem stjerner, sol og basseng. Så kanskje noe sånt, kun for å slappe av og nyte utsynet. Ellers skal jeg som vanlig på en liten ferie for å lade batteriene før påske.

Og da kan vi endelig stille spørsmålet: Kor ska du reis?
– Til Nice. Terroristene skal iallfall ikke få bestemme hvor jeg reiser, sier Påskelabyrintens Viggo Valle.

TILBAKE TIL FORSIDEN
INTERVJUET HAR STÅTT PÅ TRYKK I MAGASINET REISELYST – BLI ABONNENT DU OGSÅ!