Ekteparet Škopić byr gjerne på olivenoljesmaking. Foto: Mari Bareksten

Jeg spiser en skje med olivenolje hver morgen og er sikker på at det holder meg frisk og glad, sier Maria Škopić (66) og ser bort på mannen Vjikoslav (66), som gjør klar noen smaksprøver av olivenolje og brød i skyggen av et oliventre.

Ekteparet har vunnet flere priser for sin smakfulle olje og viser stolt frem diplomer og medaljer.

– Det har det vært lærerikt å vokse opp på en øy med så mye historie og kunnskap når det kommer til olivenproduksjon. Vi har 270 oliventrær og det eldste er minst 1000 år gammelt, sier han stolt.

Det var romerne som brakte olivenproduksjon til Ugljan, som i dag har fått kallenavnet «Olivenøya».

LES OGSÅ: OPPDAG KROATIA MED SEILBÅT

Den grønne øya

Et olivensteinkast fra de bilde olivenprodusentene, i Muline, har det blitt satt opp en replika av en gammel olivenpresse, rett i nærheten av restene etter Kroatias største antikke romerske olivenpresse fra det første århundre.

Man kan ikke ta turen til Ugljan uten å smake på «det grønne gullet». Foto: Mari Bareksten

Den spesielle olivenoljen fra Ugljan var svært anerkjent og hadde rykte på seg for å være Romerrikets beste, mye på grunn av at olivenene lå og marinerte seg i det salte havet før de ble presset.

Oljen var den gang dobbelt så dyr som vin og ti ganger så verdifull som øl.

Den lille øya, som ligger en kort fergetur fra Zadar, oppdages best fra sykkelsetet. Foto: Mari Bareksten

Sykkeløy

Herfra strekker det seg en 15 kilometer lang sykkelsti, som har fått navnet «antikkruten», og som går igjennom store deler av øyas grønne innland – forbi oliventrær og velduftende rosmarin.

Sykkelstien kan enkelt kombineres med sykkelveien som strekker seg langs kysten, hvor deilige badeviker og sjarmerende landsbyer venter.

På Ugljan er det rolig øyliv som gjelder. For selv om den lille øya kun ligger en 20 minutters fergetur fra byen Zadar, er det som om tiden har stått stille.

Sykkelstien ender i landsbyen Preko, der fergen fra Zadar kommer inn.  Det dufter av lavendel og rosmarin, og oliventrærne klynger seg som et lysegrønt teppe oppover åssiden bak havnen. Vannet er krystallklart og helt turkist. Helt på toppen av øya ser vi ruinene av fortet St. Michael, hvor lag på lag med historie ligger gjemt. Et fort som har blitt bygd litt etter litt – først av romerne, så av venetianerne.

FLERE SAKER FRA KROATIA

Smakfullt

– Ugljan er en av de grønneste øyene i Adriaterhavet, sier Mateja Vidov (31) som jobber som guide på øya. Hun skal vise oss at man kan bruke olivenoljen til langt mer enn å spise den med brød.

Sjømat fra fiskerne i landsbyen Kali er et must. Foto: Mari Bareksten

På restauranten til hotellet Vile Dalmacija serveres fisk fra fiskermennene i Kali, en gammel fiskelandsby som ligger sør på øya. For øyas andre spesialitet er nemlig sjømat.

Og så blir det et avkjølende bad i Preko til dessert! Foto: Mari Bareksten

– Mattradisjonene på Ugljan er veldig autentiske og alt handler enten om fisk eller olivenolje. Eller begge deler, sier Mateja i det vi setter oss ned på bordet som har utsikt til både havnen og stranden i Preko. For her skal fisken svømme to steder, først i havet, så i olivenolje.

– Tunfisken kommer fra Kali Tuna, som også leverer fisk til stjernerestauranten Nobu, sier servitør Dina Wertheim (23) og setter ned en fisketallerken med et utvalg av grillet fisk på bordet. Til det får vi servert en tørr og fruktig hvitvin fra Zadar.

– Og ikke glem å ha på olivenolje, sier den blide servitøren.

Øyas gylne olje er nemlig alltid en viktig ingrediens.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN