Melbourne byr på trendy kaféer som serverer smakfulle lunsjretter inspirert fra alle verdens hjørner. Melbourne er byen for de som elsker mat. Foto: Mari Bareksten

Melbourne byr på trendy kaféer som serverer smakfulle lunsjretter inspirert fra alle verdens hjørner. Melbourne er byen for de som elsker mat. Foto: Mari Bareksten

Melbourne er det altså mat, vin og kaffe som gjelder, og storbyen er flere ganger kåret til en av verdens beste matbyer. Byens unge innbyggere elsker kaffe nesten like mye som de elsker kaféliv. Da er det kanskje ikke så rart at byens kaféer serverer mat og kaffe av beste sort.

– For ti år siden spurte en dame om jeg kunne lage en pannekake til datteren hennes. I dag er retten jeg komponerte en av Melbournes mest fotograferte retter på Instagram, sier Jesse McTavish (37) og lover at vi snart skal forstå hvorfor.

McTavish er kjøkkensjef på den populære kaféen The Kettle Black, og blir ofte kalt Australias beste frokostkokk. 

Urbane og hyggelige sidegater med gatekunst er ikke uvanlig. Foto: Mari Bareksten

Urbane og hyggelige sidegater med gatekunst er ikke uvanlig. Foto: Mari Bareksten

– I en av verdens beste matbyer er det naturlig at også maten som serveres på dagtid er av ypperste klasse, sier han.

Gourmet til massene

I dag er mange av Melbournes kaféer kreative boltreplasser for byens kokker, men det har ikke alltid vært sånn.

Byens kokker byr på smakfulle retter i hippe omgivelser. Foto: Mari Bareksten

Byens kokker byr på smakfulle retter i hippe omgivelser. Foto: Mari Bareksten

Det er ikke lenge siden fancy garnityr og gourmet var forbeholdt de fine restaurantene. 

– Da jeg var 16 år gammel tok jeg med kjæresten min til en gourmetrestaurant. Servitøren spurte om jeg visste hva alle ingrediensene på tallerkenen vår var, og jeg husker jeg følte meg dum og at servitøren så ned på meg. Det var en av grunnene til at jeg ville åpne en kafé som serverte mat av gourmetkvalitet til en rimeligere penge. Gourmet til massene, uten alt snobberiet, sier han.

Kvalitet og bærekraftighet er også viktig for den engasjerte kokken: Maten som kastes gjøres om til kompost som brukes til å gjødsle plantene i kjøkkenhagen.

Trendy kaféer serverer smakfulle lunsjretter inspirert fra alle verdens hjørner. Foto: Visit Victoria

Trendy kaféer serverer smakfulle lunsjretter inspirert fra alle verdens hjørner. Foto: Visit Victoria

Ellers bruker han ingredienser fra nærområdet: Blomster fra Yarra Valley og jordbær fra Red Hill. Melbourne omkranses av fruktbar jord og lokale gårder, så tilgangen til lokalproduserte råvarer er enorm. Lørdager er den store markedsdagen, hvor bøndene kommer til byens mange bondens markeder.

Sterk kaffekultur

Klokka begynner å nærme seg ni og byen har våknet til liv. Det lyse kafélokalet er fullt av mennesker. Noen har frokostmøter, andre har valgt å spise frokosten ute. Mange er bare innom for å ta med seg en kaffe på veien.

Med over 2300 kafeer og restauranter innenfor bygrensene er det tydelig at etterspørselen er stor.  

Flinders Lane er sammen med Hosier Lane og AC/DC Lane (bildet) de beste gatene å se gatekunst. Foto: Mari Bareksten

Flinders Lane er sammen med Hosier Lane og AC/DC Lane (bildet) de beste gatene å se gatekunst. Foto: Mari Bareksten

– Melbournebeboere tar kaffen sin veldig seriøst og vil mye heller gå på sin lokale kaffesjappe, enn å handle på de store kaffekjedene, sier barista Erik Martin (26).

"Vi elsker å lage kaffe for byen som elsker å drikke den." Australerne elsker rett og slett kaffen sin. Foto: Mari Bareksten

«Vi elsker å lage kaffe for byen som elsker å drikke den.» Australerne elsker rett og slett kaffen sin. Foto: Mari Bareksten

Takket være italiensk og gresk innvandring på begynnelsen av 1950-tallet, adopterte australierne raskt deres kaffekultur og det sosiale med å samles over en espresso. Melbournes kafékultur har med andre ord sterke røtter. Den unge baristaen serverer oss kaffe av bønner som kaféen selv brenner og rister, med avanserte kunstneriske figurer i skummet. 

Rettene på kafeens meny ser i utgangspunktet ikke så avanserte ut: Kokosyoghurt, eggs benedict og müsli av australske korn. Men inn kommer imponerende kreasjoner, og pannekaken er fylt med det vakreste av garnityr som fargerike bær, stemorsblomster og tørket frukt. Lokalt, smakfullt og veldig Instagram-vennlig.

Sidegatene

Etter frokost er det dags for å dra på oppdagelsesferd til byens trange gater og smug.

Guideselskapet Hidden Secrets Tours viser deg alle byens hemmeligheter, trange gater og smug. Foto: Mari Bareksten

Guideselskapet Hidden Secrets Tours viser deg alle byens hemmeligheter, trange gater og smug. Foto: Mari Bareksten

– Det er i de sjarmerende sidegatene og i arkadene du finner Melbournes hjerte, sier Fiona Sweetman (46), grunnlegger av guideselskapet Hidden Secrets Tours.

– Det er liksom det som gjør Melbourne til Melbourne, sier hun mens hun guider oss inn på Degraves Street, en gate som gir assosiasjoner til en sidegate i Paris.

Et kaféebesøk kan være både flott og fargerikt, og ikke minst smakfullt. Foto: Mari Bareksten

Et kaféebesøk kan være både flott og fargerikt, og ikke minst smakfullt. Foto: Mari Bareksten

I den trange gaten står fargerike sykler med søte blomsterkurver parkert og fortausrestaurantene er i ferd med å fylles opp av sultne lunsjgjester. Veggene prydes med gatekunst og mellom restaurantene og kaféene ligger flere nisjebutikker, blant annet Clementine´s som kun selger varer fra Victoria-regionen. En liten påminnelse om at vi er i Melbourne og ikke i Le Marais.

At Melbourne har mange nisjebutikker og lokale kaffesjapper er ikke helt tilfeldig.

I motsetning til mange andre australske byer ble ikke Melbourne bygd opp av fanger, men av gulljegere.

– Man fant gull i Victoria 1851, og Melbourne eksploderte i størrelse. På 1880-tallet var Melbourne den rikeste byen i verden, og mellom 1901 og 1927 var den landets hovedstad, sier Fiona.

Byens unge innbyggere elsker kaffe nesten like mye som de elsker kaféliv. Foto: Mari Bareksten

Byens unge innbyggere elsker kaffe nesten like mye som de elsker kaféliv. Foto: Mari Bareksten

 

– Pengene fra gullet ble værende i byen og mange startet små bedrifter. Denne gründermentaliteten henger igjen. Det er fortsatt lett å starte en bedrift og folk handler heller på unike butikker enn kjeder. Faktisk så har 89 prosent av Melbournes bedrifter mindre enn 20 ansatte, sier Fiona mens hun fortsetter turen via vakre handlearkader fra 1800-tallet, hyggelige butikker og enda flere kaféer før vi sier farvel og retter kursen mot byens mest trendy nabolag.

LES OGSÅ: SUPERFOOD I SIDNEY

Melbournes «Løkka»

Nabolaget Fitzroy er et godt eksempel på Melbournes gründerånd, og kan i dag på mange måter sammenlignes med Oslos Grünerløkka. Gertrude Street, som strekker seg ned til Carlton gardens, bugner av kule restauranter og butikker. Og uteserveringene er fulle av unge mennesker iført vintageklær og hippe hatter.

Det trendy nabolaget Fitzroy er det nærmesteste du kommer "Grünerløkka" i Melbourne. Foto Mari Bareksten

Det trendy nabolaget Fitzroy er det nærmesteste du kommer «Grünerløkka» i Melbourne. Foto Mari Bareksten

I klesbutikken Who Invited Her kan du kjøpe sommerlige designerkjoler, i bruktbutikken American Vintage Clothing kan du jakte etter vintageskatter og er du en vinylentusiast bør du se mot Northside Records. Det er lite som vitner om at gaten lenge var byens farligste med slagsmål, mord og snuskete bordeller. Det var først da gourmetrestauranten Cutler & Co åpnet i 2009 at blomstret nabolaget frem.

The Donkey Wine Store & Cafe har flyttet inn i det som brukte å være et bordell, rett ved en sidegate som heter Dead Mans Lane. I dag er det både kafé og vinutsalg med en sjarmerende bakgård, hvor du kan bestille lunsjretter som wagyu-burger og gnocchi al ragu.

I klesbutikken Who Invited Her i Fitzroy står butikkeier Zoe West (39) med datteren på armen. Sånn er det å drive butikk. Foto: Mari Bareksten

I klesbutikken Who Invited Her i Fitzroy står butikkeier Zoe West (39) med datteren på armen. Sånn er det å drive butikk. Foto: Mari Bareksten

– Jeg vurderer litt å åpne speakeasy bar her også, med bilder på veggene fra da det var et bordell, sier eier Fabio Candolo (38). 

Melbournes gründerånd lever altså fortsatt i beste velgående.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN