Det har nærmest skjedd en ølrevolusjon i Sør-Korea, som nå har et godt utvalg av godt mikrobrygg. Foto: Runar Larsen

LES OGSÅ: TIPS TIL OL-BYEN

Her, smak på dette!

Vi har bestilt et lass med pajeon (pannekaker) og en haug med gimbap (risrull), men damene bak disken inne i markedshallen Gwangjang midt i Seoul mener vi også bør prøve krafta de koker svinekjøttet i.

– Og så må vi selvsagt ha litt kimchi, befaler Young Sun Nam (41).

– Kimchi er en essensiell del av kostholdet vårt. Supersunt, og veldig godt. Og siden vi spiser kimchi hver dag, har vi så varme hjerter, smiler damen som er vår lokalkjente veiviser i koreansk mat så vel som kultur.

En av de største grunnene til å se til Seoul er maten. Foto: Runar Larsen

Trendy og tradisjonell

Røyken og os fra hundrevis av kokekar og stekepanner ligger som et mystisk teppe over markedet. Godt voksne damer med røde forklær disker opp lekkerbiskener typisk for det koreanske kjøkkenet. Sånn har det vært helt siden stedet åpnet for første gang tidlig på 1900-tallet.

Innflytelsen fra Kina og Japan er også tydelig. Her finner vi både dumplings og sushi. Nysgjerrige turister bestiller ved å peke på rettene de finner fristende, mens forretningsmenn antrukket i dress slurper i seg nudelsuppe samtidig som de taster frenetisk på mobilene sine. Her er det bare å la seg forføre av det kulinariske kaoset.

Det kokkeleres frem de beste smakfulle retter blant os og røyk på markedet. Foto: Runar Larsen

– Før var det stort sett eldre mennesker som kom hit,  men nå har den yngre generasjonen også fått smaken på våre egne mattradisjoner, forklarer Young Sun Nam mens vi vandrer fra den ene fristende matboden til den andre.

Det koreanske kjøkkenet er god nok grunn til å sette seg på flyet til Seoul. Foto: Runar Larsen

Kontraster

Det er like langt fra Sør-Koreas hovedstad til den nordkoreanske grensen som det er fra Oslo sentrum til flyplassen på Gardermoen. 64 år etter at Koreahalvøya ble delt, er det som om befolkningen i de to landene lever på ulike planeter. Young Sun er godt oppdatert på naboen i nord, men hevder at koreanere flest ikke er spesielt bekymret over situasjonen.

– Kanskje er vi helt immune mot trusselen fra Nord-Korea, de har tross alt slengt med leppa i over 60 år. Vårt samfunn er rolig og fredelig, sier hun bestemt.

Sør-Korea har i det hele tatt kommet seg eksepsjonelt langt på relativt kort tid. Landet lå omtrent i ruiner etter den brutale Koreakrigen (1950-1953), men har på imponerende vis både stablet seg på beina igjen og utviklet seg til en internasjonal metropol.

Grillrestauranter, tehus og smakfulle marked – det er nok å velge i i Seoul. Foto: Runar Larsen

– Det er bare dere utlendinger som er så opptatt av Nord-Korea, sier guiden som altså er mer opptatt av kimchi enn Kim.

– Se, kimchisuppe. Min favoritt!

KOREAS ØLREVOLUSJON

Dongdaemun Design Plaza (DDP), designet av Zaha Hadid, representerer nye tider i sentrum av Seoul. Foto: Runar Larsen

Nytt og moderne

Som reisemål har Seoul lenge funnet seg selv i skyggen av både Tokyo og Beijing. Men noe er på gang i den sørkoreanske hovedstaden og landet for øvrig. Det er ikke uten grunn at Lonely Planet har kåret Sør-Korea til verdens tredje beste reisemål i 2018.

Her får du alt fra storbyer til strandliv og flotte fjell på et lite område. Geografisk er nemlig ikke landet større enn Island. Befolkningen er derimot tett: Her bor over 50 millioner mennesker, derav 10 millioner i hovedstaden Seoul – som til sammenligning har like stort areal som Tromsø kommune.

Koreakrigen var svært ødeleggende for Seoul. Byen ble i all hast bygget opp igjen da våpenhvilen ble inngått i 1953, og praktiske hensyn gikk foran estetikk.

Den er ingen urban skjønnhetved første øyekast, men den som utforsker Seouls sidegater og historiske distrikt finner både sjarm og stil. Foto: Runar Larsen

Heller ikke i dag er Seoul en spesielt vakker by,  men de siste årene har den ristet av seg sin litt rufsete stil og framstår som mer innbydende enn noen gang – med en kombinasjon av tradisjonelle nabolag som Bukchon Hanok og moderne arkitektur. Futuristiske Dongdaemun Design Plaza (DDP) var et av de siste prosjektene stjernearkitekten Zaha Hadid var involvert i.

I sommer åpnet Seouls svar på New Yorks populære High Line Park. Seoullo 7017 er byens nye attraksjon, som en urban park med kafeer, spisesteder og gallerier på en gammel trafikkmaskin midt i byen.

SMAKEN AV ROMA

Keiserens klær

Den klassiske historien er godt skjult i metropolens urbane jungel. Men den finnes, og selv om Sør-Korea kun har eksistert som republikk i 70 år, er mange århundre med kongedømmer grunnlaget for en lang og tradisjonsrik kultur.

Tradisjonelt mønster. Foto: Runar Larsen

– Prøv den jakken der. Og glem ikke hatten!

Etter en lang lunsj på byens mest tradisjonsrike marked, er det på sin plass med mer åndelig påfyll. Young Sun Nam viser vei inn til en butikk som driver med utleie av hanboks, den tradisjonelle drakten som ble brukt av adelsmenn i joseondynastiet. Vårt vestlige reisefølge på fem er plutselig ikledd hver sin utgave av nasjonaldrakten. Young Sun Nam holder hånda foran munnen mens hun ler.

– Helt perfekt, stråler hun – vel vitende om hva som kommer til å skje.

Utsikt over «downtown« og Hanelven. Foto: iStock

Herfra er det gangavstand til byens mest berømte attraksjon Gyeongbokgung. Seansen som følger er akkurat som om en haug med koreanske turister skulle ikle seg hver sin bunad og sprade rundt foran slottet i Oslo. Det kongelige palasset ligger nord i byen, har historie tilbake til 1300-tallet og er Seouls svar på Den forbudte by i Beijing. Nygifte koreanere virrer rundt i selfiemodus, noen med egen fotograf på slep. En skjeggete nordmann utkledd som en justitiarius fra 1500-tallets Korea vekker mer oppsikt. Det føles litt som om jeg har ikledd meg keiserens nye klær. Alle glor.

– Hello, mister!

En koreansk mann i 60-årene tar bilder av denne underlige europeeren med mobilkameraet, viser tommel opp og ler kneggende.

– Very good!

Gangnam-stil

Ironisk nok er det generelle synet på vestlig utseende selve drivkraften for en av Seouls mest spesielle industrier. Du skal ikke tilbringe mye tid i Seoul før det er klinkende klart at mote og skjønnhet er viktig.

De fleste historiske bygningene i Seoul ble ødelagt under Koreakrigen. Gyeongbokgung er bygget opp igjen til gammel prakt. Foto: Runar Larsen

Du husker kanskje landeplagen fra 2013, hvor artisten Psy sang om «Gangnam style»? Gangnam betyr «sør for elva», og er Seouls svar på Beverly Hills. Han-elva deler hovedstaden i to, både fysisk og kulturelt: Dette er den moderne bydelen, med dyre leiligheter, eksklusive butikker, fancy restauranter og trendy barer. I Gangnam er det dessuten over 500 klinikker som driver med plastisk kirurgi. Young Sun Nam tror over halvpartene av damene i byen her har endret på utseendet.

– Før i tiden sparte foreldre opp alt de kunne for at barna skulle få gå på skole og klare seg best mulig. Nå har vi mer penger, men bruker det meste. Svært mye går på skjønnhet og mote, sier hun.

Nese- og øyelokkoperasjoner er tema på nivå med hårfrisyrer og neglelakk. For gutta er det kirurgiske inngrep for å ordne en kjapp sixpack som er mest populært.

Det er kort vei fra tradisjonelle marked til moderne byutvikling. Foto: Runar Larsen

MAGNUS DEVOLD HAIKER TIL SØR-KOREA

Snart OL

Det føles langt riktigere at Seoul som by har unnet seg en del ansiktsløftinger. Det begynte med De olympiske sommerleker i 1988, fortsatte med fotball-VM i 2002 – og selv om vinter-OL i 2018 er i regionen Pyongchang et par timer sør, er det med på å løfte Sør-Koreas hovedstad til nye høyder.

Det er altså mange grunner til å ta turen til Seoul, men den aller beste er til å spise opp.

TIPS TIL OL-BYEN
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN