På interrail kan man hoppe av og på toget som man ønsker det – og oppleve mye mer enn man kanskje ellers ville gjort. Foto: Eurrail

På interrail kan man hoppe av og på toget som man ønsker det – og oppleve mye mer enn man kanskje ellers ville gjort. Foto: Eurrail

Tenk deg det å kunne pakke sekken, sette seg på et tog og bare dra avgårde. I sekken har du en billett som kan ta deg med nesten hvor du vil. Turen kan gå innom de byene du har drømt om, til både fjell og strender, eller kanskje du underveis oppdager en gjemt liten perle i Italia, som blir ditt nye favorittsted.

LES OGSÅ: INTERRAIL – RYGGSEKKFAMILIEN

Tog er for alle

Det kan høres fristende ut, og flere og flere nordmenn lokkes av nettopp denne tanken, det å dra på interrail. I 2014 ble det nemlig solgt hele 5486 interrail-billetter til nordmenn, og blant disse var det både ungdom, voksne, seniorer og familier med barn, forteller Wenche Berger som er interrail-ansvarlig i NSB.

– Selv om interrail-salget gikk ned etter dens storhetstid på 70- og 80-tallet skjedde det en oppsving etter at vi endret billettypene i 2007, forklarer hun. Hun forteller videre at nordmenn nå reiser oftere og gjerne for kortere perioder, og at det finnes en billett som kan passe for alle.

Ulike billetter

Det tilbys billetter som gjelder for hele Europa (nesten), de såkalte Interrail Globalpass. Disse finnes i flere varianter og kan blant annet være fem reisedager i løpet av 10 dager, eller opptil én måneds ubegrenset reise. Man kan også kjøpe billett for bare ett enkelt land.

Dette kombineres ofte med en flybillett til en storby, som for eksempel Paris, og så kan man toge og utforske den franske rivieraen samtidig.

– Korttids-interrail er spesielt populært i lavsesong, som vinterferie, høstferie og påskeferie, forteller Berger, og det er en fin måte å få oppleve mye på kort tid.

Billettene selges til ungdom, voksne og seniorer, der tilbudet er det samme, bare prisen er forskjellig.

INTERRAIL: VENNINNER PÅ TOGTUR

Familierabatt

I 2015 ble det også  innført et nytt tilbud for familier, der hver voksen interrailer kan ta med seg to barn under 12 år gratis. Tilbudet gjelder ikke bare «kjernefamilien», men også tanter, onkler og besteforeldre er velkomne til å ta med seg sine nieser, nevøer og barnebarn på en reise i Europa.

Selv om de fleste som drar på interrail er ungdommer, var det i 2014 39 prosent som benyttet seg av voksen- eller seniorbilletten, og Berger har tro på at togferie kan være et fint alternativ for familier, dersom det gis en gunstig pris.

Drømmer du om å oppleve Venezia? På interrail blir muligheten plutselig større. Foto: Ida Anett Danielsen

Drømmer du om å oppleve Venezia? Dra dit med tog da vel! Foto: Ida Anett Danielsen

– Barn har det jo langt bedre på toget, enn i baksetet på en bil. Og på toget kan foreldre og barn hygge seg sammen, sier hun.

– Målet kan gjerne være Paris med Euro Disney og masse severdigheter, men det kan også legges inn et døgn i København med besøk i Tivoli eller et døgn i Hamburg med besøk i Tysklands flotteste dyrepark, i barnemuseet og kanskje en tur i skrekk-kabinettet. Hva som er mest attraktivt avhenger jo også av barnets alder, fortsetter Berger.

Uendelige muligheter

For mens noen holder seg til Spania og Frankrike og Vest-Europa, vender andre snuten mot Ungarn, Slovakia og resten av Øst-Europa. Noen bruker uker på å toge seg gjennom England, Skottland og Irland mens andre drar litt overalt. På interrail er det kun fantasien som setter begrensningene, og det beste er å la ruta bli til litt underveis.

Et godt tips er å prate med folk på veien som kan anbefale steder, og så la impulsene styre deretter. På denne måten kan man også bli en dag ekstra eller to på steder man liker seg godt. Men har man mulighet er det en fordel å reise utenfor høysesongen.

Interrail hadde en nedgang etter storhetstiden på 1970- og 80-tallet, men er nå tilbake for fullt. Det er nettopp slike stemningsfulle øyeblikk som frister folket til å reise med tog. Og friheten underveis! Foto: Eurrail

Interrail hadde en nedgang etter storhetstiden på 1970- og 80-tallet, men er nå tilbake for fullt. Det er nettopp slike stemningsfulle øyeblikk som frister folket til å reise med tog. Og friheten underveis! Foto: Eurrail

– Mai og september er fine måneder for interrail. Da er det god temperatur, men ikke for varmt og det er ikke så mange turister som står i kø ved severdighetene. Høysesong for ferie med tog i Europa er juli og august, forteller Berger.

INTERRAIL: TOGENTUSIASTENE

Tog gir mer frihet

Berger tror interrail vil bestå og kunne tiltrekke seg flere kunder i fremtiden, selv om de konkurrerer med stadig billigere flybilletter. Hun mener det beste med interrail er at det gis rom for å være impulsiv og gripe de mulighetene som byr seg underveis. Flere godord er at det er miljøvennlig, at toget bringer deg fra sentrum til sentrum, og at det gir muligheten til å besøke mindre steder det ikke går fly til.

– Interrail er også sosialt, og man har tid til å bli kjent med andre reisende på toget. Og så er det deilig med friheten og det at  «veien blir til mens man går», mener hun.

Eller mens man kjører.  

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN