Rune Granberg og Siri Hallaren kjøpte først et telt til seg selv, før de skjønte at flere ønsket seg det gode liv på glamping. Foto: Mari Bareksten

Rune Granberg og Siri Hallaren kjøpte først et telt til seg selv, før de skjønte at flere ønsket seg det gode liv på glamping. Foto: Mari Bareksten

– Det er nesten som å sove i en lavvo, bare mye hyggeligere og mer komfortabelt, sier Anne Bakken (49) fra Alta.

Hun og barna Marlene (12) og Lars Theodor (13) har nettopp sjekket inn i et av luksusteltene som ligger helt nede ved Randsfjorden nedenfor Thorbjørnrud hotell, som er den tidligere direktørboligen for Hadeland Glassverk.

Det lavvoformede canvasteltet deres er innredet i eksotisk stil, med tepper og puter i gull, brunt og lilla. Saueskinnsfeller på gulvet og levende lys i kronen fra taket skaper en lun stemning. 

Selv har vi sjekket inn i et telt med romantisk tema, med persiske gulvtepper, hvite sengetepper, roser på nattbordet og pastellfargede vimpler ved inngangen.

LES OGSÅ: 9 LUKSURIØSE CAMPINGER I SKANDINAVIA

Komfortabel camping

Glampingferie er alt annet enn campingferie: Her er ingen klissvåte teltduker, svette soveposer, harde liggeunderlag eller forsvunne teltplugger. Dette er ferdig oppsatte telt, med myke senger og luftige dyner. Her på Hadeland får man i tillegg tilgang til et hotellrom med dusj. For en luksus!

Glamping er garantert fritt for vonde røtter unde rliggeunderlaget og klissete teltduk i nesa om morgenen. Du trenger ikke ta med sovepose engang! Foto: Glamtents

Glamping er garantert fritt for vonde røtter unde rliggeunderlaget og klissete teltduk i nesa om morgenen. Du trenger ikke ta med sovepose engang! Foto: Glamtents

Fenomenet glamping, som er en sammensetning av de to ordene glamorøs og camping, har lenge eksistert i form av luksuriøse safaritelt på afrikanske savanner, eller som eksotiske teltcamper dypt inne i Østens ørkener. I Europa har briter, spanjoler, nederlendere og franskmenn «glampet» i flere tiår, men i Norge er luksuriøse telt relativt nytt.

– Jeg så et canvastelt på nettet i 2011 og sendte en bestilling, sier Rune Granberg (55), og fortsetter å gjøre klart et av teltene sammen kona Siri Hallaren (54).

– Da vi fikk teltet i posten, fylte vi opp Skodaen vår med lysekrone, persiske tepper og en oppblåsbar seng og dro på teltferie i Sverige. Det vakte stor oppmerksomhet på de svenske campingplassene, ler Siri.

Bademulighetene er rett utenfor teltduken! Foto: Mari Bareksten

Bademulighetene er rett utenfor teltduken! Foto: Mari Bareksten

I fjor startet de selskapet Glamtents, som har ansvaret for de tre teltene som står foran Thorbjørnrud Hotell. Nytt for i år er at de også leier ut seks telt i Hallingdal feriepark og to telt på Bogstad Camping utenfor Oslo.

LUKSUS I TRETOPPENE I THAILAND

Det beste av to verdener

Årsaken til at det campingglade paret valgte å sette opp teltene utenfor akkurat Thorbjørnrud, var hotellets bærekraftige fokus. Med mål om å bli best i Norge på lokalmat, har hotellet egen gård og i den gammelromantiske hagen dyrkes det økologiske grønnsaker. I det tidligere bassenget er det nå ysteri, med produksjon av oster og andre meieriprodukter.

– I tillegg falt vi for den naturnære beliggenheten, sier Siri.

Ganske fin utsikt å våkne til. Foto: Mari Bareksten

Ganske fin utsikt å våkne til. Foto: Mari Bareksten

For teltene er plassert helt nede ved bredden av Randsfjorden, rett ved en fin sandstrand. Samtidig er det gåavstand til Hadeland glassverk hvis man vil blåse glass eller handle lokalmat. Interessen for lokalt mathåndverk har også smittet over på glassverket, som åpnet dørene til mathallen Høvdinghallen i fjor.

– Det er mange som foretrekker lokalt, sier matansvarlig for den nye mathallen Gunn Lene Velta (28) og byr på smaksprøver av Sangnæspølsa fra nabokommunen Brandbu.

Det rustikke lokalet bugner over av lokalprodusert mat: Fra pølser og ost til mikrobrygg og honning.

Koselig kveldsstemning. Foto: Mari Bareksten

Koselig kveldsstemning. Foto: Mari Bareksten

– Er ikke det osten som er produsert på Thorbjørnrud, spør teltvenninne Linn Soo Bjørnerud (31) og holder frem en blåmuggost med navnet Blå Ku.

– Da har vi desserten i boks!

FLERE SAKER FRA NORGE 

Treretters på camping

– Er det glamping, så er det glamping, sier Linn tilbake ved teltet. Frysebagen er nemlig ikke fylt med pølser, lomper og øl, men med ferske reker, biff, prosecco og amarone. Solen glitrer i det blikkstille vannet når grillen fyres opp.

På glamping er øl og pølser byttet ut med prosecco og reker! Foto: Mari Bareksten

På glamping er øl og pølser byttet ut med prosecco og reker! Foto: Mari Bareksten

Siden hotellets restaurant holder sommerstengt med unntak av frokost, får hvert telt egen grill. Linn begynner å dandere forretten: En salat med avocado, rømme, rødløk og reker. Selv har jeg ansvaret for å poppe prosecco-flasken. Rekeretten etterfølges av grillet indrefilet med rødvinsaus og urtemarinerte poteter. Og den store finalen: Ost som er ystet et steinkast fra piknikteppet.

Stemningen på glampingplassen blir enda hyggeligere når solen har takket for seg. Lyslenker og stearinlys lyser opp inne i teltet. Utenfor skaper kubbelyslyktene en lun atmosfære. Og de myke sengene er uimotståelige etter et avkjølende kveldsbad.

– Man får jo det beste av to verdener. En myk komfortabel seng, men samtidig frisk luft og fuglekvitring, sier Linn.

Jeg nikker bekreftende.

Hvorfor campe når man kan glampe?

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN