Trange gater snirkler seg i mellom godt bevarte hus fra 1700-tallet. Joller av ulike slag står søtt parkert i sine båthus og et mylder av blomster setter farge på de hvitmalte trebygningene. Måker speiler seg i det krystallklare havet, mens de svever uforstyrret mellom de fullastede fiskebåtene. Til vanlig bor det i underkant av 600 mennesker på Hidra, men om sommeren fireganges innbyggertallet. Mens noen kommer for å nyte den avlappende atmosfæren og de maretime omgivelsene, lokkes andre av de mange aktivitetsmulighetene øya har å by på.

Kveldene tilbringer vi helst på en topp, med utsikt over holmer og skjær. Foto: Kjersti Vangerud

Kveldene tilbringer vi helst på en topp, med utsikt over holmer og skjær. Foto: Kjersti Vangerud

Maritim sommeridyll

Med sine flotte fjell, skoger, svaberg og holmer, er det som om Hidra har fått det beste av både Vestlandet og Sørlandets natur. Landskapet preges av nærheten til havet, og øya har en kystkultur som strekker seg flere tusen år tilbake i tid. De lange kysttradisjonene gjenspeiles i den maretime stemningen man finner her; Hidra har alltid vært hjem for fiskere, og er det fortsatt. Rasvåg og Kirkehavn er to største havnene, og sistnevnte regnes fremdeles for å være en av de mest spektakulære naturhavnene langs den værharde norskekysten.

Møteplass

Inne i Kongshavn – den lune pollen på nordsiden av havna – står det aller siste ishuset som er igjen i Vest-Agder. Bua har de siste årene blitt restaurert av lokale entusiaster, og er nå en sjarmerende restaurant som fungerer som en møteplass for de lokale, samt et populært spisested for turister om sommeren. Her arrangeres det alt fra livlige konserter til spennende utstillinger.
– Det å drive en så stor restaurant på et så lite, men fantastisk sted, var en utfordring jeg ikke kunne takke nei til, forteller Oslo-gutten Sander Johannessen (26), som flyttet til Hidra for to år siden, da han ble spurt om å bli daglig leder for Isbua.

Til tross for at Sander hadde feriert mye på øya tidligere, har han de siste par årene fått en enda større forkjærlighet for Hidra, spesielt naturen og beboerne man finner her.

– Som tilflytter må jeg si at folket her ute, «hidravasene», er utrolig åpne og velkomne. Man finner ikke mange plasser i landet hvor så mange er så interessert i at du skal trives, sier han.

Historisk øy

Det skal godt gjøres å ikke la seg fasinere av Hidras unike historie. De aller eldste spor av mennesker funnet på Sørlandet, stammer fra nettopp Hidra. Øya ligger midt i leia for de som drog sjøveien for tusenvis av år siden, og plassen var derfor en naturlig havn for de som skulle over den harde Jæren, eller rundt Lista. Lokalitet førte til at tyskerne bygde store festningsverk her under siste verdenskrig, og disse både kan og bør man oppleve.
– Festningsverket, kjent som Hågåsen, har også en fantastisk utsikt over skjærgården, forteller Sander.

Hidra gir deg smaken norsk sommeridyll på sitt beste. Foto: Kjersti Vangerud

Hidra gir deg smaken norsk sommeridyll på sitt beste. Foto: Kjersti Vangerud

Bli med til toppen av Norge (nesten)!

Sjarm på enhver krok

I Rasvåg finner du kystmuseet Fedrenes Minne, i tillegg til Skipperhuset, et flott og ærverdig pensjonat. I Kirkehavn ligger en nydelig kirke fra midten av 1800-tallet, samt flere små gave- og brukskunstbutikker. Arne Martin Larsen (53) er født og oppvokst på Hidra og for 20 år siden bygget han seg et sommerhus her. I tillegg til å ta turen opp på øyas høyeste fjell, Langelandsfjellet (291 moh.), anbefaler han å tilbringe late dager «på øynan».
– Det vil si å ta båt ut på en av de mange holmer og skjær for å bade og kose seg.
– Der bør spesielt Dragøya nevnes, med flotte turmuligheter og nydelig natur, føyer Sander til.

Det skal godt gjøres å ikke nyte av Hidras avslappende atmosfære. Foto: Kjersti Vangerud

Det skal godt gjøres å ikke nyte av Hidras avslappende atmosfære. Foto: Kjersti Vangerud

Aktiv ferie

Som om ikke dette skulle være nok, Hidra er også et eldorado for folk som liker å fiske, fotografere, sykle, padle og seile. I tillegg er øya veldig populær blant dykkere, da det finnes mange gamle vrak og gode dykkemuligheter i området. Arne forteller at han er veldig glad i å gå eller løpe lange turer «i heia», mens det er spesielt én sommeraktivitet han ikke kan få nok av.
– Min favoritt er sene kvelder med stille sjø hvor vi tar krabbe. Det vil si at vi glir langs holmer og skjær og ser og kjenner etter krabbe som om kvelden kommer opp i vannskorpen for å spise.  Spenningen ved å finne og ta de store krabbene og så gleden etterpå ved og spise dem, kan ikke erstattes med noe annet.

Fersk krabbe, sjø og båtliv, etterfulgt av magisk solnedgang og en iskald «CB pilsner» i hånda. Ja, vi kan ikke si annet enn at Hidra simpelthen er sommeridyll i et nøtteskall.

Denne artikkelen har stått på trykk i Magasinet Reiselyst. Bli abonnent du og!