Foto: Ronny Frimann

1. Instagramvennlig fottur 

Mørkgonga, Viken

Den karakteristiske, dype kløften i åsen over Steinsfjorden i Viken kan ikke sies å være en skjult perle for lokale, hit går de støtt og ofte turer. Men for de fleste andre er Mørkgonga nytt og ukjent, og en åpenbar «Insta-vinner». Turen starter på parkeringen nede ved fjorden 20 minutter unna Sundvollen, og det tar rundt halvannen time å gå de 3,5 kilometerne og 500 høydemetrene opp til denne sprekken i lavaplata som dekker Krokskogen. Selve kløften er stengt på grunn av rasfare, men det går en godt merket sti rundt. Og belønningen, den må sies å være verdt innsatsen. På tuppen er det til og med satt opp benk der man kan nyte roen og utsikten over Steinsfjorden og Ringeriksåsene. ­

Mer info: Beregn 3 timer t/r. Les om turen på ut.no.

Foto: Visit Innlandet

2. Østlandets kanoparadis

Fjorda, Innlandet

En avslappende kanoferie, langt vekk fra hverdagens kjas og mas, er som balsam for kropp og sjel. Norge har mange kjente kanoperler, men Østlandets kanoparadis ligger på Hadeland. Fjorda, også kjent som Velmunden, består av flere små og store vann forbundet av både sund og kanaler. Lei kano av Vestland Kanoutleie og dra på flytende ferie omkranset av nydelig natur, koselige bålplasser og enkle hytter i sommer.   

Mer info: Lei både kano og hytter her: vestland-kanoutleie.no. Kano fra kr 390 per døgn. 

LES OGSÅ: NORGES BESTE SYKKELTURER

Foto: Glød Expplorer

3. Unionsleden 

Moss – Karlstad, Viken

En splitter ny sykkelrute på 350 km fra Moss til Karlstad har nå åpnet, full av innholdsrike stopp, vakker natur og spennende historie. Sykkelruten er oppkalt etter unionen mellom Sverige og Norge, som ble dannet i Moss og endte i Karlstad. Det er fullt mulig å holde seg i Norge, for eksempel med denne to dagers rundturen: Ta toget til Moss og start sykkelturen ved Konvensjonsgården i sentrum, der fredsavtalen mellom Norge og Sverige ble stadfestet i 1814. Fortsett ferden forbi gårdsbutikker og bygdemuseer, før du kommer til Scandic Brennemoen mellom Askim og Mysen. Dagen etter kan du sykle videre til Ørje og ta den nordlige delen av leden tilbake via Trøgstad til Spydeberg, og ta toget hjem derfra. Kanskje smakebiten av Unionsleden frister til å sykle hele veien til Karlstad neste gang?  

Mer info: Les mer om sykkelrutens etapper og hva du kan gjøre på veien her: unionsleden.com

Foto: Tracksoftelemark

4. Yoga med utsikt

Rjukan, Vestfold og Telemark

Hva med en solhilsen for å hedre Sør-Norges høyeste fjell? Fra høsten kan du bli med på yoga i Telemarks mektigste natur, hvor du tar den tradisjonsrike Krossobanen 900 meter opp for å hilsen fjelltoppen fra andre siden av Rjukandalen. Instruktør Szonja har bakgrunn fra rytmisk sportsgymnastikk og fokus på kropps­kontroll, der man kan nyte avslutningen på dagen med utsikt og fred og ro. 

Mer info: Dato for kveldsyoga på Krosso Fjellstue er ikke satt men kommer i august og september. Kontakt merethe@tracksof­telemark.no for mer info.

Foto: Ida Danielsen

5. Finn flyten i Tigerstaden

Akerselva, Oslo

Å flyte nedover Akerselva i Oslo er en skikkelig morsom annerledes sightseeing. På guidet kajakktur flyter du både langs industribygg, uteserveringer og fargerike graffitivegger. Rett før utløpet av elva går padleturen i stummende mørke, før siste etappe går ut i Oslofjorden og inn i Bjørvika. På rundt én time padler man fra historiske industriomgivelser på Grünerløkka til det nye Oslo – snakk om kontraster! 

Mer info: MadGoats (madgoats.no) arrangerer kajakk­turer, for alle over 10 år. 

LES OGSÅ: SLUSER AV GÅRDE PÅ HALDENKANALEN

Foto: River North

6. Svøm med laksen

Vefsna. Nordland

Det er ingen garanti for å komme tett på storlaksen, men snorkleturen i Vefsna i Nordland er uansett et eventyr du kommer til å huske. Iført tykke neoprendrakter og snorkelmasker er dette en annerledes opplevelse. Ifølge turarrangøren er det slettes ikke uvanlig å se både ørret og laks, og med spennende steinformasjoner og fartsfylt moro i elva er dette vel verdt en utflukt i sommervarmen. I tillegg til elvesnorkling er Vefsna også et yndet sted for fartsfylt moro i det våte element, som kajakkpadling og rafting, eller rappellering fra fjellveggene.

Mer info: River North (rivernorth.no) arrangerer elvesnorkling i Vefsna ved Trofors. Fra kr 950 per pers.

Foto: Gisle Klute

7. På to hjul i Hemsedal

Hemsedal, Viken

Så fort snøen smelter i Hemsedal forvandles det populære ski­stedet til et sykkelparadis. 2. juli i år åpner det en helt ny sykkelsti, en 6.5 km blå flytsti fra toppen av stolheisen Hollvin Ekspress. Dette er bare starten på Hemsedals store sykkelsatsning, hvor flere stier planlegges i løpet av 2022 og 2023. De som foretrekker å sykle mer bortover enn nedover  bør se mot naturreservatet Hydalen – en naturperle med fjellvann, utsikt og koselige setre? 

Mer info: Les mer om sykkeldestinasjonen Hemsedal her: hemsedal.com

LES OGSÅ: LYSEFJORDEN RUNDT

Foto: Sverre Hjornevik

8. Den nye Trolltunga

Hornelen, Vestland

Ytterst i havgapet, på Bremangerlandet i Sogn og Fjordane, ligger det som er Europas høyeste sjøklippe – og en fantastisk topptur. Den rette klippen Hornelen er minst like imponerende som superpopulære Trolltunga, der den rager 860 meter over havet med utsikt over fjorder, små øyer og høye fjell. Stien opp er krevende og bratt, men i sommer skal den med bidrag fra nydelige Knutholmen – i seg selv verdt et besøk – utbedres og merkes bedre. 

Mer info: Ca. fire timer en vei. Guidet tur kan bestilles gjennom Knutholmen.no.

Foto: Maren Vestvik Hole

9. Fotogen jettegryte

Nesvåghålo, Sokndal i Rogaland

Akkurat da vi var blitt kjent med Brufjellhålo og den fine fjellformasjonen ut mot havet, dukker det opp en ny Instagramfavoritt i samme område. Den gode nyheten er at disse er enda lettere tilgjengelig – og mindre besøkt. Den halvtime lange turen fra parkering og bort til jettegryten er så nyoppdaget at de ikke er merket ennå. Men de er greie å finne: Parker rett nord for Nesvåg havn, gå gjennom boligfeltet mot sjøen, følg derfra stien frem til du må klatre ned fjellet til jettegryten som ligger i vannkanten. Nesvåghålo er jettegryter, formet av rennende vann under en smeltende isbre. Og går du opp bak Nesvåghålo finner du faktisk en mindre jettegryte der steinen som har stått for utgravingsjobben fortsatt ligger i gryta. 

Mer info: Nesvåghålo er på kort tid blitt så populære at kommunen nå skal tilrettelegge bedre med parkering, sti og skilting. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN