AktivBackpackerBryllupCruiseEksotiskNaturKulturKuriosaLanghelgLuksusMat og drikkeReis med barnSol og badStorbyØko
Søk

Velg beløp og valuta

til NOK fra NOK

Svartehavets solkyst

Vin, vann og vannvittig mange soldager. Ikke uten grunn at stedet heter Sunny beach. Bulgaria seiler opp som det nye Syden.

Svartehavets solkyst

Pent sted ved Svartehavet. Sunny Beach i Bulgaria. FOTO: Monica Sutter

TEKST: Torild Moland
Publisert: 5.juni 2007 kl 13:08
Sist oppdatert: 6.juni 2007 kl 10:29
Tips MSN Reporter om Svartehavets solkyst
Søk etter reiser
 

Fullstendig søk Fullstendig søk
Hotell Hotell
Flybilletter Flybilletter

Bli abonnent
KAMPANJE på Magasinet Reiselyst
KAMPANJE på Magasinet Reiselyst
  Les mer
Her finner du sol og sommer!
Her finner du sol og sommer!
Her finner du sol og sommer!
Her finner du de billigste solreisene akkurat NÅ. Mer her
DAGENS FOTOGALLERI
Magiske Peru
Magiske Peru
    Les mer
Reisefakta
 

TRANSPORT: Vi reiste med Detur til Sunny Beach. Norwegian flyr også til Varna og Burgas.Man kan også takte Burgas Airport Travel agency som er byrået for Air Bulgaria og Dandy Airlines. Burgas er linket til Sofia gjennom Dandy Airlines. Langs Svartehavskysten anbefales buss. Taxi er billig – men du lures gjerne som turist. En kort tur skal ikke koste mer enn fem leva, selv om de krever 15.

OVERNATTING: Nesebâr: Topp standard: White House Hotel 
Mellomklasse: St. Stefan Hotell  
Sunny Beach: Mellomklasse: Kotva Hotel
Topp standard: Imperial Hotel, hvor vi bodde  
Burgas: Billig: Hotel Central, Mellomklasse: Hotell Bulgaria, topp standard: Hotel plaza 
Bestill på: www.bulgariancoast.com/hotels

MAT OG DRIKKE: Prisene i Bulgaria ligger fortsatt 20-25 prosent under Gran Canaria. I Nesebâr er det dyrere å spise enn i resten av Bulgaria, men det er likevel billig. Anbefaler restaurant «Emona» for fisk, skalldyr og grillmat, «Onkel George» for kjøtt, spesielt godt kalvekjøtt, men også kanin, villsvin og hjort. Nasjonalretten i Bulgaria er Shopska; salat med tomat, agurk, paprika, løk, salat, oliven og fersk myk ost på toppen. Råvarene er utmerket ferske og fine. Spises også gjerne som forrett. Kavarma serveres i båtformet leirskål og er en type gulasj. Fisk er godt i Bulgaria, litt dyrere enn kjøtt. 

I Sunny Beach kan man spise på hotellene.Ordentlig bulgarsk kost anbefales på restaurant «Chucura». Lave priser og folkemusikk. I Burgas ligger de beste spisestedene i Maritimeparken, hvor National restaurant og tavern kan anbefales. Her kan man spise nasjonalretter fra hele Europa.  

VISUM OG VAKSINER: Ingen

BESTE TID: Mai til september. Best utenfor fellesferien, siden det da er litt mindre fullt på strendene. Gjennomsnittstemperatur er 30 grader i august.

TRE FAVORITTER: Nyte livet i Nesebâr, spise en shopska og bade i Svartehavet.

MER INFO: www.bulgariatravel.org

Mer fakta
 

UDs landsider. Oppdatert informasjon om alle land i verden, kontaktinfo til ambassader og generelle reiseråd.

CIA Factbook. Amerikansk etteretnings websider. Verdens beste nettsted på oppdaterte fakta om land.

Vaksiner. Folkehelseinstituttets sider om vaksiner i hele verden.

Fakta om Bulgaria Bulgaria
 

Hovedstad: Sofia (1,1 mill innbyggere)

Areal: 110 910 km²

Innbyggertall: Ca 7,3 millioner (juli 2007)

Offisielt språk: Bulgarsk

Valuta: BGL, lev=100 stotinki

Tidssone: Bulgaria ligger en time foran Norge ved normaltid.

Vaksine: Nordmenn trenger ingen vaksine for å dra til Bulgaria. Men husk å ha reiseforsikringen i orden. 

Visum: Det er ikke påkrevd visum for opphold i inntil 30 dager.

Klima: Bulgaria har kalde vintre og varme somre. Landet ligger i den tempererte klimasonen.

Beste tid å reise: Vil man ha værgudene med seg, lønner det seg å dra mellom juni og september.

Religion: 85% ortodokse kristne, 13% muslimer.


Barn på stranden, Sunny Beach i Bulgaria
Sunny Beach i Bulgaria er blant barnas favoritter. FOTO: Monica Sutter Større bilde
Damer på stranden, Bulgaria
To margaritas og en seng, takk. Himmelsengen hører til en pub på stranden i Varna og reduserer garantert stressnivået. FOTO: Monica Sutter Større bilde
Gatebilde Nesebâr, Bulgaria
Den lille halvøya Nesebâr er en av Bulgarias store juveler og står på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sin særegne arkitektur. FOTO: Monica Sutter Større bilde
Gutter og båt på stranden, Bulgaria
Bulgarias tredje største by, Varna, har en imponerende strand. FOTO: Monica Sutter Større bilde

ALLE SAKER FRA BULGARIA

Langs hele den nesten 40 mil lange Svartehavskysten av Bulgaria ligger hvite, brede og perfekt innbydende strender.

I løpet av de siste tiårene har Bulgaria transformert seg fra et feristed for øst-europeiske arbeidere, til dagens sommerparadis av vestlig standard. Det gjør ikke noe at landet er et av de billigste turistmålene i verden, heller. Under en oppslått parasoll, behagelige tilrettelagt på solstoler – ilagt puter om man vil – nyter et stadig økende antall pakketurister slaraffenlivet. Men Bulgaria har mye mer å by på, for den som klarer å dra seg vekk fra stranda en dag.

Men la oss ta stranda først. Sunny Beach er en seks kilometer lang sandstrand, som i mange år har fått tildelt det internasjonale blå flagget for sin renhet og høye standard. Den brede og langgrunne stranden er et paradis for unge, eldre og barn. De fleste, med andre ord. Og det er mange nok av dem her.

TYRKIA: 20 KILOMETER MED SOLSTOLER PÅ COSTA DEL ALANYA

Skulle du bli lei det late strandlivet, finnes alt det er mulig å gjøre på en strand innenfor et sandkasts rekkevidde; jetski, banan, paragliding etter båt, ridning, volleyball, tennis, minigolf, bungee, klatring, dykking eller bare bli liggende der du er, og la en av de mange massørene som går rundt ta i et tak.

Sunny Beach er bygget opp og tilrettelagt for den ferierende turist, og har flest luksushoteller i Bulgaria. Hotellene ligger tett i tett langs stranden, og det bygges stadig nye. Hvis noen skulle tro at det sto igjen gamle slitne bygg fra før kommunismens fall, tar de feil. Her er det revet og bygget nytt eller helrestaurert. Flere av dem er rett og slett ultramoderne, og noen av kafeene går Milano en høy gang.

Den livlige strandpromenaden er full av kafeer, restauranter, boder, barer og enkelte forretninger, det vrimler av lettkledde unge og eldre turister på leting etter et sted å spise, noe kaldt og drikke, eller den de traff i baren i går.

Når mørket faller på forvandles promenaden til et yrende, blinkende, pulserende mylder av liv. Musikken dunker inn i de tidlige morgentimer, her er like mye fest tirsdag som lørdag. Siden Bulgaria er billig, tiltrekkes det også naturlig nok mye unge gutter og jenter som er ute etter en ferie med sol og mye fest. Og her finner du fest! Derfor er det lurt å oppgi hva du er ute etter når du bestiller, og du vil få bo der det måtte passe for deg. For de av oss som vil rusle rundt, kanskje hånd i hånd, i trange sjarmerende brostensbelagte gater med små koselig restauranter, og masse smått å handle, er Nesebâr stedet..

Nesebâr er en ubeskrivelig liten perle av en øy, bare fem kilometer sør for Sunny Beach. Byen Nesebâr står på Unescos verdensarvliste grunnet sine mange bysantinkirker og ruiner. Trakerne bebodde det som den gang het Messembria ca 3000 før Kristus. Spor av dette kan man se i bymuren, som i dag er en ca 100 meter lang ruin (mesteparten ligger i dag under vann og kan ikke sees). Videre kan man følge historien oppover til middelalderen gjennom alle de flotte byggene og kirkene som står her. Byen eller øya er bare 850 meter lang og 300 meter bred. Man bør sette av minimum en hel dag og kveld for å få med seg perlen. Tidligere var det ca 80 kirker her, men nå er det bare 15 kirker og ruiner igjen. Resten av byen består av trange gater fulle av små, søte salgsboder, sjarmerende restauranter, nydelige trehus og små hoteller bygd på toppen av murstein. Her er også museer og utesteder. 

ROMANTIKK PÅ GRESKE KEFALONIA

De fleste badeturistene i Bulgaria trekker mot stripa mellom Burgas og Varna, der Sunny Beach er et av de mest populære destinasjonene for charterturister. Men hvis man reiser på egenhånd, er Burgas et bedre alternativ enn Varna, med tanke på å få med seg attraksjonene. 

Fra utsiden ser ikke Burgas spesielt innbydende ut,  men når du kommer inn i byen, er det noe helt annet. I sommermånedene yrer det av liv. Ferierende bulgarere går hånd i hånd, gammel som ung og koser seg i gatene. Hovedåren er to gågater, fulle av motebutikker og restauranter, med rolig og fin atmosfære. Burgas er Bulgarias fjerde største by med 191 000 innbyggere.

Varna er en annen by det er verdt å legge turen innom. Byen har et internasjonalt preg, og er den største handels- og havnebyen ved Svartehavet. Det er  flere turister her enn i Burgas - ikke så rart - den har en flott strand med imponerende tilrettelagt chill out-steder. Her er vakre himmelsenger med fargerike slør, og en fancy bar med svømmebasseng og luksuriøst design i hvitt og tre. Bare himmelsengen er verdt et besøk i byen. 

Bulgarerne er gjestfrie, hjelpsomme og blide, noen snakker engelsk, andre lite. Men så er det ikke mye du trenger heller, for å si «sol og strand».
 
INGENMANNSSTRAND: LITE TURISTER PÅ KAMBODSJAS STRENDER

Les mer om Sol og bad
 
Les mer om Pandoras Rike
Pandoras Rike Eksotisk

Vår testreiser Elisabeth Norheim tok med seg sønnen Benjamin på en ti dagers rundreise på Sri Lanka. Før de var hjemme igjen visste de at de skulle tilbake: Til... Les hele saken

Les mer om Sukkersøtt i Italia
Sukkersøtt i Italia Italia

De fem bildeskjønne landsbyene i Cinque Terre er utvilsomt noen av Italias mest romantiske reisemål – dersom du reiser på rett tid. Ta med gode sko og legg ut p... Les hele saken

Les mer om Forunderlige Fiji
Forunderlige Fiji Sol og bad

Fiji er Stillehavet slik du ser det for deg: Lange hvite, strender og turkis sjø. I alle fall er det slik på Yasawa- og Mamanucaøyene. Les hele saken
Les mer om Toscanas beste strender
Toscanas beste strender Sol og bad

Toscana er mer enn kunst, kultur og vinproduksjon! Her får du ekspertens tips til regionens beste strender og det søte liv ved kysten. Les hele saken

Les mer om Fengslende Ilha Grande
Fengslende Ilha Grande Sol og bad

Ilha Grande i Brasil har ikke alltid vært et ferieparadis. Før 1994 måtte du bli satt i fengsel for å komme hit. Les hele saken

Les mer om Slaraffenliv på  damenes øy
Slaraffenliv på damenes øy Sol og bad

På sjarmerende Isla Mujeres - Damenes Øya - går livet i avslappende tempo. Her i karibiske Mexico er det tre ting som gjelder: Sol, sjø og strandliv. Les hele saken


WWF bedriftsvenn
Ansvarlig redaktør: Torild Moland  |  Salgsansvarlig: Ronny Frimann 

Besøksadresse: Zine Travel Bispegta 16 0191 Oslo
Telefon: +47 901 22 242  |  E-post: info@zinetravel.no

Copyright © 2014 Zine Travel AS. All rights reserved.
CMS: Nexus Web AS  |  Layout: Euro Media